5.8 C
New York
Monday, July 22, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Od jučer se oporavile 53 osobe u FBiH, za 14 dana slijedi nova faza ublažavanja mjera

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa tokom današnjeg obraćanja javnosti u protekla 24 sata u Federaciji BiH od ukupno 514 testiranih uzoraka 6 je bilo pozitivno na COVID 19, dok su se oporavile 53 osobe.”Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom kantonu, općina Maglaj i Zenica i Unsko-sanskom kantonu – Bihać. U FBiH do sada je testirano ukupno 22.278 uzoraka, a COVID 19 je potvrđen kod 986 osoba. Prema spolnoj strukturi 55 posto činile su osobe ženskog spola, 45 muškog spola. Trenutno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na COVID 19 od kojih su dva pacijenta na respiratoru. Zaključno s današnjim danom u FBiH oporavljeno je 588 pacijenata, 53 pacijenta su oporavljena u protekla 24 sata dok je trenutno aktivnih 363″, rekao je Musa.

Od 34 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 20 su osobe muškog spola, 14 su ženskog spola. Što se tiče starosne strukture, njih 65 posto bili su u dobi preko 65 godina.

“Kombinarnim intervencijama i pojačanim aktivnosti nadzora spriječen je nagli porast slučajeva i pravovremenim uvođenjem javno-zdravstvenih mjera socijalne distance spriječen je nagli porast novih slučajeva COVID 19. Ono što smo počeli početkom maja to je proces ublažavanja mjera socijalne distance. U tom nekom 14-dnevnom periodu prije početka prvih mjera ublažavanja stopa incidence je bila snižena za 22 posto. Uzorak testiranih iznosio je ispod 5 posto. Nakon 14 dana krenut ćemo, nakon prvih mjera ublažavanja, u drugu fazu”, kazao je Musa.

Poručio je građanima da se i dalje pridržavaju indivudualnih mjera poput fizičke distance, dezinfekcije ruku, nošenju maski, dezinfekcija površina i predmeta koji se teško koriste.

Upozorio je također na širenje društvenih krugova, odnosno širenje mreže kontakata naročito ako se brinete za starije osobe ili ukoliko u jednoj od narednih faza dođe do otvaranja vrtića.

Musa je naglasio važnost provođenja mjera procjene rizika na kantonalnom i lokalnom odnosno općinskom nivou i prilagođavati mjere u skladu s epidemiološkim principima i faktorima.

Popularni članci