5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Evropa danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom

U Evropi se danas obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata na Starom kontinentu 1945. godine, ali i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije koronavirusa, bez velikih manifestacija i svečanosti.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Šumana (Schuman) iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do uspostavljanja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Avaz)

Popularni članci