5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Sud BiH blokirao račun ‘Srebrene maline’: Koliki je iznos zatečen u trenutku blokade?

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ranije su privremeno obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.096.520,78 konvertibilnih maraka i 2.083,45 evra, koja su u vlasništvu jednog pravnog lica, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Riječ je o firmi F.H. Srebrena malina preko koje su nabavljeni sporni respiratori za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH.

Na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine Sud BiH donio je danas rješenje o produženju privremene obustave raspolaganja ovim novčanim sredstvima koja se nalaze na računima firme F.H. Srebrena malina.

Podsjećamo

Firma Srebrena malina je došla “pod lupu” pravosuđa zbog nabavke 100 respiratora za Federalnu upravu civilne zaštite, za koje je iz budžeta FBiH plaćeno 10,5 miliona KM. Nabavljeni su kineski respiratori, za koje još uvijek nije precizno utvrđeno da li uopće odgovaraju potrebama zdravstvenih ustanova FBiH.

Ono što je poznato je da Srebrena malina u trenutku kada je sklopljen ugovor o nabavci nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme koju izdaje Agencija za lijekove BiH, nego ju je dobila dva dana nakon što su respiratori “sletili” na sarajevski aerodrom.

Vlasnik “Srebrene maline”, poznati TV voditelj Fikret Hodžić sve vrijeme tvrdi kako je posao obavljen u skladu sa domaćim zakonima, te kako je ovo bio njegov čin patriotizma, te da u ovoj nabavci nije zaradio veliki novac.

Popularni članci