5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Sekretar MNK Novi Travnik, Mahir Jusić: Poziv svim Novotravničanima da podrže naš seniorski tim

MNK Novi Travnik od naredne sezone u svom pogonu starta sa seniorskom ekipom koja će se takmičiti u Prvoj Federalnoj futsal ligi. Treninzi u Gradskoj dvorani u Novom Travniku su već počeli. Tim povodom, o ideji pokretanja seniorskog tima, selektiranju igrača, finansijskoj podršci i ostalim temama razgovarali smo sa sekretarom malonogometnog kluba Novi Travnik, Mahirom Jusićem.

Najprije da Vam se zahvalimo na izdvojenom vremenu. Kako ste došli na ideju za pokretanje malonogometnog kluba ovdje u našem gradu?

Hvala vama na pozivu. Armin Haseljić (op.a. predsjednik kluba) i ja smo došli na ideju da ponovo oživimo klub koji je bio ugašen i koji je bio neaktivan. Inače, klub je nastao 2010. godine i njegove aktivnosti su trajale 2-3 godine da bi zbog nemugućnosti takmičenja bio ugašen, jer ubiti ne postoji malonogometno takmičenje za omladinske selekcije pa se tako i klub našao u problemima. Nemogućnost igranja utakmica dovela je do tog da se klub, bar privremeno, ugasio. 2019. godine Armin i ja smo došli na ideju da pokušamo to ponovo nekako oživiti. Imali smo samo ideju, nikakvu infrastrukturu, nikakva pomagala, nogometne lopte… ništa nismo imali i eto mi smo krenuli u taj projekat, takmičimo se i nižemo uspjehe u malonogometnoj ligi Srednje Bosne koja sad postoji već 2-3 godine. To su selekcije u dobi od 8 do 14. godina.

Otkud ideja za pokretanje seniorskog tima?

Mi smo se uvijek potajno nadali da ćemo nekad imati seniore, a tim smo inspirisani okruženjem oko nas. Recimo Gornji Vakuf, Bugojno, svi imaju taj seniorski mali nogomet, a mi sa ovakvom sportskom dvoranom nemamo, pa smo se potajno nadali da ćemo nekako i krenuti u tom pravcu stvaranja seniorskog pogona. Međutim nismo znali kako i na koji način da krenemo u taj projekat jer je to mnogo zahtjevnije u odnosu  na projekat rada sa omladinskim selekcijama. Pa smo kontaktirali naše momke novotravničane uspješne u malom nogometu. Prije svega tu mislim na Harisa Ćakića koji je golman nogometnog kluba Sloga, Sabahudina Petaka koji je ujedno i reprezentativac Bosne i Hercegovine u malom nogometu i Senida Hodžića, a oni su objeručke onako dočekali naš prijedlog i ukratko rekli zašto ne probati. Eh od te rečenice “Žasto da ne probati” mi imamo sad evo ovu situaciju gdje nas očekuje prva sezona takmičenja u Prvoj Federalnoj ligi futsala i evo zajedno čekamo da počne to prvenstvo. Pripremamo se naporno, radimo, oformoli smo tim momaka futsalera koji imaju želju da nastupaju za naš klub i evo nas tu smo sad gdje jesmo.

Od početka je najavljivano kako će kostur ekipe uglavnom činiti igrači iz našeg grada. Jeste li zadovoljni viđenim, odnosno kvalitetom igrača, obzirom da je odrađeno par treninga?

Upravo tako. Ovo nam je tek treći trening, službeno prave pripreme još nisu počele, ovo je čisto upoznavanje i na neki način selektiranje igračkog kadra. Da li smo zadovoljni? Na osnovu ovog do sada – prezadovoljni. Još jednom je ovaj grad pokazao da je rasadnik uspješnih sportista, pogotovo igrača malog nogometa i evo vidimo već sada vidimo da je ovo jedna ozbiljna priča i da idemo u pravom smjeru da predstavimo grad Novi Travnik.

Spomenuli ste kako je zahtjevno imati aktivan seniorski pogon. Na kakvu podršku ste naišli od lokalne vlasti?

Trenutno nemamo neke veće podrške od privredne zajednice Novog Travnika, gotovo nikakve. Od općinske strukture dobili smo na korištenje salu. Mnogo smo im zahvalni na tome zato što imamo mjesto za trening i odigravanje utakmica, međutim uvidjeli smo kroz ovaj mali period formiranja seniora da je to puno zahtjevniji proces od omladinskog pogona iz razloga što iziskuje mnogo troškova. Recimo samo takmičenje je skupo. Koštaju sudije, koštaju delegati, adekvatno obezbjeđenje tokom utakmica, prva pomoć, sve to košta. Međutim, Općina nije prepoznala ovaj potencijal koji se nudi, a to je jedan uspješan seniorski dvoranski sport. Financijska podrška je izostala, ali eto mi smo zahvalni na ustupanju sportske dvorane gdje možemo nesmetano da održavamo treninge.

Jasno je kako je finansijska pomoć itekako potrebna pa ćemo ovim putem pozvati ljude dobre namjere, zaljubljenike u futsal da pomognu ovom projektu. Na koji način se može pomoći klubu?

Imamo članske karte koje smo štampali. Takozvani član – prijatelj kluba, pa eto ono koji žele da pomogne u radu ove lijepe priče u Novom Travniku kupnjom ove članske karte simboličnim iznosom pomažu rad našeg kluba, kako seniorskog tako i omladinskog pogona.

Možemo li biti optimistični da ćemo uskoro u našem gradu gledati velika futsal imena?

Tako je. Ovdje se očekuju velika futsal imena poput Zajka Zebe i mnogih drugi pa se svi radujemo 10. mjesecu i početku takmičenja. Zato bih iskoristio priliku i pozvao sve Novotravničane i generalno zaljubljenike u futsal da svojim gestom podrške, bilo ona finansijska ili moralna stanu rame uz rame sa našom pričom i da ako Bog da, kada krene takmičenje podrže naš klub.

(Nove-info)

Popularni članci