5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Nakon ublažavanja mjera u BiH: Sedmero mrtvih za deset dana

Čim država popusti i zadevera se nekim drugim stvarima, dolazi do katastrofalnih posljedica, kaže vještak saobraćajne struke Ševal KovačevićB.

Za samo deset dana otkako su ublažene mjere zabrane kretanja zbog koranavirusa na cestama u Bosni i Hercegovini smrtno je stradalo sedam osoba.

I dok su policijske agencije u našoj državi, dajući podatke za mart ove godine, isticale kako je korona smanjila broj udesa, krajem aprila i početkom maja desile su se stravične nesreće s najtežim posljedicama.

Stravični sudari

Vozač Dacie Logan Ž. M. (56) iz Bijeljine smrtno je stradao 4. aprila na gradskoj zaobilaznici kada se sudario s kombijem.

Azem Mašić iz Osmača kod Srebrenice 3. maja poginuo je u  prevrtanju svog traktora. Prijedorčanin M. K. 2. maja poginuo je prilikom slijetanja Škode s puta u mjestu Raljaš.

Vozač Golfa B. I. (51) iz Žepča smrtno je stradao 30. aprila u sudaru s  Audijem u mjestu Liješnica kod Maglaja.

Dvojica nastradala u Opel Astri

Stravična nesreća dogodila se 30. aprila u mjestu Piljagići kod Banje Luke. Tada su poginuli vozač Opel Astre Vinko Piljagić (56)  i njegov saputnik Zoran Malinić (58), koji su se sudarili s BMW-om.

Suvozač na motociklu Slaviša Nikolić (35) iz Doboja poginuo je 25. aprila u Maloj Brijesnici, dok je  vozač Dalibor Danilović teže povrijeđen.

Sarajevski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević smatra da se u većini slučajeva radi o brzoj vožnji

Pretjecanje i alkohol

– Nema više zaštićenog saobraćaja, kretanja u kolonama i onda imate takvu situaciju, a s druge strane policija je zauzeta kontrolama korone i usmjereni su u nekom drugom pravcu. U pitanju je brzina, nepropisno pretjecanje, nesposobnost za vožnju, čak bude i veliki procent alkohola. Čim država popusti i  zadevera se nekim drugim stvarima, dolazi do katastrofalnih posljedica. Neodgovorni vozači najviše nanesu štete sebi, svojim putnicima, ali i drugim učesnicima u saobraćaju – upozorava vještak Kovačević.

Vozač nastradao u Škodi

Najopasnije okruženje

– Istakao bih da se kod nas inače ne radi dovoljno sa stanovništvom kada je u pitanju saobraćaj. Ponovit ću po ko zna koji put da je saobraćajno okruženje jedno  od najopasnijih, jer  oko 36 posto svih traumatskih smrti u svijetu otpada na pogibiju u cestovnom saobraćaju – kaže Ševal Kovačević.

Statistika u martu

Tokom marta 2020. na području BiH došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nesreća. U Federaciji BiH dogodile su se 1.374 nesreće, što je smanjenje za 434 ili 24 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

U periodu od 16. marta do 6. aprila na području Republike Srpske evidentirano je 298 saobraćajnih nesreća. U istom periodu prošle godine evidentirane su 544 nesreće, što je smanjenje za 45,2 posto.

Avaz.ba

Popularni članci