5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Jedan od vodećih svjetskih listova: Unatoč složenom sistemu BiH dobro iznijela krizu

Jedan od vodećih svjetskih listova Financial Times pohvalio je BiH zbog načina na koji je reagovala na pandemiju koronavirusa.

FT je objavio prilog u kojem hvali našu zemlju, a navodi se i odnos SAD-a, Kine i Rusije prema regiji zapadnog Balkana u periodu pandemije.

“Neke zemlje zapadnog Balkana poput Kosova i BiH bile su među prvim u Evropi koje su zatvorile granice i uvele restriktivne mjere. Neke od ni su to uradile čak i prije prvih zabilježenih slučajeva  zaraze koronavirusom. Zato te zemlje bilježe nizak broj zaraženih i umrlih u odnosu na ostatak Evrope“, navodi se u tekstu.

List podsjeća da su svi koji ulaze u zemlju išli u obaveznu 14 dnevnu karantinu, a odmah po pojavi prvih slučajeva uvedena je zabrana kretanja koju su građani dobro ispoštovali.

Financial Times navodi da da BiH ima složen politički sistem. Zemlja koja ima samo 3,3 miliona stanovnika ima čak 13 ministarstava zdravstva, a nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou, i uprkos tome zdravstveni sistem je dobro iznio krizu.

Dalje se navodi kako su velike sile i u jeku pandemije nastavile borbu za utjecaj na zapadnom Balkanu čak i dok su granice zatvorene.

“Kina i Rusija natjecale su se u isporuci maski i zaštitne opreme, dok je Washington pokušao unijeti zamah u pregovore Srbije i njene bivše pokrajine Kosova. Srbija je u početku imala lagan pristup koronavirusu, da bi kasnije, tokom vaskršnjeg vikenda, potpuno ograničila kretanje 86 sati“, navodi se u tekstu.

FT navodi kako su neki od uspjeha u BiH postignuti i zbog toga što građani ne vjeruju previše institucijama, pa su institucije bile primorane uvesti strožije mjere.

“Međutim, to može komplicirati oporavak BiH od virusa. Bh. politički čelnici sukobljavali su se u vezi s raspodjelom sredstava od MMF-a za hitne slučajeve”, navodi Financial Times.

Popularni članci