5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Godišnjica smrti Gabrijela Trbare: Bolnica proglašena krivom

Tri godine nakon što je preminuo u požaru na odjelu neurologije i psihijatrije travničke bolnice, roditelji pacijenta Gabrijela Trbare iz Novog Travnika obilježili su još jednu tužnu godišnjicu bez informacije tko je potpalio požar na krevetu na kojemu je ležao Trbara.

Ipak, satisfakciju im,kaže Gabrijelov otac Ilija Trbara, pruža pravomoćna presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je bolnica proglašena odgovornom za smrt.

“Ja sam dijete izgubio i ne mogu ga vratiti, a ova presuda je mala satisfakcija. Bolnica se žalila na presudu, ali i tu je izgubila. Bolnicu smatram najodgovornijom”, kazao je Trbara.

Gabrijel je bio, kaže njegov otac, vezan za ruke i noge i nije mogao sam potpaliti požar.

“Veliki je to propust bolnice, da nitko ne čuje zapomaganje, da mu nitko ne priđe i ne pomogne. Gdje su bili tehničari, gdje su bile sestre? Dijete je izgorjelo između 40 i 50 posto. Nije mogao sam potpaliti požar jer je bio vezan i rukama i nogama za krevet. To je netko uradio, je li netko od pacijenata ili.. ne znam. To se nikad nije dogodio, da netko u bolnici izgori 40 ili 50 posto i da nema nikoga da mu pomogne”, rekao je Trbara.

Za godišnjice i vjerske blagdane obitelji je, dodaje, najteže.

“Pošto zbog koronavirusa nema okupljanja, godišnjicu smo obilježili misom zadušnicom”, rekao je Trbara.

Podsjetimo, Gabrijel Trbara je 19. travnja 2017. godine oko 3,30 sati teško stradao vezan za bolnički krevet, a od posljedica požara preminuo devet dana poslije na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS- a.

Nakon požara, policija je po nalogu Tužiteljstva izuzela određenu dokumentaciju, kao i materijalne dokaze koje su, kazali su tad, poslali na vještačenje.

Ovaj slučaj otvorio je pandorinu kutiju postupanja medicinskog osoblja prema pacijentima u bolnicama širom zemlje, zbog čega je podigao i mnogo medijske prašine u BiH, ali i regiji, obzirom da su priču prenijeli svi veći mediji na Balkanu.

Iz JU Bolnica Travnik su 19. travnja prošle godine oko 3,30 sati ujutro policiji prijavili da je došlo da je došlo do samozapaljivanja pacijenta. Nakon obrade u travničkoj bolnici, Trbara je sa teškim opeklinama ruku i stomaka poslan na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju KCUS-a, gdje je do 27. travnja bio priključen na aparate za vještačko disanje. Liječnici su mu, kako su tada kazali roditelji, amputirali dio desne šake.

Nakon incidenta iz travničke bolnice medijima su kazali kako je uzrok požara nepoznat, a da je prilikom incidentne situacije stradao i jedan njihov zaposlenik.

Popularni članci