5.8 C
New York
Wednesday, February 21, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Srbijanac u Dalmaciji držao mladića iz BiH kao roba

Državljanin Srbije osumnjičen je da je mladića iz Bosne i Hercegovine zlostavljao i ukrao mu stvari u vrijednosti od 30.000 kuna (oko 7.800 KM).Državljanin Srbije (44) osumnjičen je da je od početka marta do 23. aprila na području Svetog Filipa i Jakova i Pakoštana 24-godišnjaka, porijeklom iz BiH, tukao i tjerao da za njega besplatno radi. Osim što ga je tretirao kao roba, vrijeđao ga je na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, prenosi 24sata.hr.

Od 1. marta do 23. aprila 2020. u Svetom Filipu i Jakovu te u Pakoštanima, gdje je koristio apartman zajedno s 24-godišnjakom, učestalo je govorio mladiću da mrzi muslimane i da ih ne može smisliti, te u cilju da ga prepadne, upućivao mu je razne pogrdne i prijeteće riječi.

Postoji sumnja da je osumnjičeni od početka marta do 23. aprila 2020. u Pakoštanima, nakon što je od oštećenog naplatio dug koji je ovaj imao prema njemu u iznosu od 550 kuna (oko 143 KM), uz primjenu nasilja i prijetnji, natjerao je mladića da za njega obavlja razne fizičke poslove i usluge, navodeći da mu na vraćeni iznos od 550 kuna (oko 143 KM) zaračunava kamate tako da ukupno od njega traži vrijednost od 7.500 kuna (oko 1.950 KM)

Osnovano se sumnja da je oštećenog udarao šakama po glavi i tijelu te ga tjerao da za njega besplatno obavlja građevinske radove, kao i da je tražio da oštećeni na svoje ime sklopi ugovor sa teleoperaterom za kupovinu i pretplatu mobitela i tableta, koje mu treba donijeti i predati.

Kad oštećeni to nije bio u mogućnosti napraviti, jer je imao prijavljen boravak na samo godinu dana u Hrvatskoj, osumnjičeni ga je kaznio udarajući ga šakama po glavi i tijelu, te mu prijetio da će ga ubiti, što je sve trajalo dok oštećeni nije podnio prijavu policiji.

Prema izvještaju DORH-a, postoji osnovana sumnja da je Srbijanac između 15. marta i 15. aprila 2020. iz kuće u izgradnji u vlasništvu oštećenog u Svetom Filipu i Jakovu, u više navrata uzimao razne predmete, pa je tako uzeo više raznih predmeta ukupne vrijednost 30.000 kuna (oko 7.800 KM).

Predloženo je određivanje pritvora za osumnjičenog zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, što je sudija istrage prihvatio i osumnjičenog pritvorio.

Popularni članci