5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Zašto vaš automobil zimi troši više goriva?

Ukoliko ti se čini da tvoj automobil troši više goriva padom temperatura – u pravu si.

Nižim temperaturama tvoj ljubimac će trošiti više goriva i sa tim moraš da se pomiriš. Šta god da uradiš to se neće promijeniti, ali evo vam pet savjeta kako da ipak bar malo smanjite potrošnju.

Zašto je zimi potrošnja veća?

U zimskim mjesecima motor jače radi. Zbog niskih temperatura tekućine poput ulja u mjenjaču i motornog ulja su viskoznije nego inače i dolazi do povećanja trenja. Niske temperature smetaju akumulatoru i alternatoru kojemu je potrebno više energije da puni akumulator.

Niske temperature smanjuju i tlak u gumama. Osim što se takve gume brže troše, također pružaju i veći otpor tijekom vožnje. Zbog toga motor mora više raditi i tako troši i više goriva.

Hladni zrak je gušći, a to smanjuje aerodinamičnost vozila. Ako još na vozilu imaš nosač koji ne koristiš, potrošnja goriva raste.

Šta (ne) raditi?

Navika za koju ste vjerovatno čuli, te koju možda i radite, da upalite automobil da radi u leru 5-10 minuta neće donijeti ništa dobrog vašem motoru. Grijanje će za to vrijeme ugrijati unutrašnjost automobila, ali unutarnje grijanje i temperatura motora su dvije različite stvari.

Naravno da svi izbjegavamo da sjednemo u hladan automobil, tako da možeš pokrenuti motor i ostaviti ga da radi dok očistiš led sa stakla, ali ostaviti motor da radi 10 minuta u leru nema efekta, naročito zato što ćeš motor prije zagrijati vožnjom. Također ćeš i manje goriva potrošiti dok voziš, nego dok ti motor radi u mjestu.

Smanjiti grijanje?

Da grijanje utiče na potrošnju obična je glupost. Grijanjem nećeš potrošiti gorivo. Naravno da nećeš sjesti u zimskoj jakni i uključiti grijanje na maksimum, ali isto tako nećeš smanjiti grijanje do te mjere da se smrzavaš toliko da ne osjetiš volan dok voziš.

Grijanje se preporučuje jer ćeš tako prije otopiti led sa stakala.

Tlak u gumama

Ukoliko ti padne tlak u gumama nipošto ih nemoj napuhati više nego što je potrebno. Time ćeš slabije prianjati uz cestu, a u zimskim uslovima to je rizično. Drži se brojki koje preporučuje proizvođač guma i provjeravaj stanje barem jednom mjesečno.

Više vožnji spoji u jednu

Da kraća vožnja troši više goriva nego duža poznato je svima. Naročito je to zimi jer hladan motor troši više goriva dok se ne zagrije.

Kad god su u mogućnosti više vožnji spoji u jednu. Ako si krenuo na posao, iskoristi priliku i odmah završi sa ostalim obavezama.

Pravac garaža!

Nažalost nismo svi u mogućnosti da imamo vlastitu garažu. Ali ukoliko si među onima koji je ipak imaju – iskoristi tu privilegiju! Zaboravi na čišćenje snijega i struganje leda sa stakala. Sjedi i vozi!

Dobra alternativa je i cerada za automobile kako ne bi proveo pola sata svako jutro čisteći snijeg i led.

(Nove-info)

Popularni članci