VUČIĆ PROGLASIO VANREDNO STANJE U SRBIJI: “Zatvara se život, kako bismo ga zapravo sačuvali”.

545

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je proglasio vanredno stanje u ovoj državi kako bi se suzbilo širenje korona virusa. Vućić je istakao kako je riječ prije svega o borbi za roditelje, starije osobe, ali i budućnost Srbije.

“Naši roditelji i starije osobe su izgradili sve u našoj državi i moramo uraditi sve što možemo da te ljude zaštitimo. Do sada smo uradili mnoge stvari i zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima koji su sve rizikovali da pomognu svom narodu. Također, iako moramo raditi na nabavljanju potrebne zaštitne opreme, također ćemo i u ovako teškoj situaciji dati u slučaju potrebe i respiratore našem narodu u Republici Srpskoj kako bi ih zaštitili”, izjavio je Vučić.

U Srbiji su danas potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom, a to je ukupno 48 slučajeva bez smrtnih ishoda.

Dodao je da prije svega trebaju sačuvati starije osobe koje su meta ovog napada te je uputio saučešće Italiji i Španiji zbog velikih žrtava koronavirusa. Zamolio je sredovječne i mlađe osobe da ne posjećuju starije osobe mjesec dana kako bi preživjeli trenutnu situaciju.

“Sutra nema ni škola, vrtića, fakulteta, sporta, treninga, teretana sve se zatvara. Jer to su sve mjesta koja su najgora za zaraze. Sve javne prostore ćemo početi dezinficirati. Još ćemo vidjeti kako će se organizovati rad restorana i ugostiteljskih objekata. Zatvara se život, kako bismo ga zapravo sačuvali. Nećemo otvarati škole najvjerovatnije do kraja godine i zato molim sve da djecu, ali nikoga ne vode kod svojih roditelja”, dodao je Vučić.

Dodao je da razumije je da se ljudi osjećaju sigurno zbog prekomjernog snabdijevanja robom, ali naveo je da nema potrebe za tim. Poručio je da će svi oni koji posjete Srbiju morati biti u karantinu 14 dana.

Oni koji budu dolazili iz žarišnih područja morat će biti u karantinu i 28 dana bez obzira na to da li imaju simptome. Svi oni koji prekrše pravila bit će kažnjeni zatvorom od tri godine. Moramo uraditi sve da zaštitimo našu državu. Iako smo se godinama borili da naša ekonomija bude što jača i da pariramo drugim evropskim zemljama, sigurno je da će je ova situacija znatno unazaditi. Predaja nije opcija i nikada neće ni biti za Srbiju. Borit ćemo se i pobijediti”, zaključio je Vučić.

(Klix.ba)