5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

OPASNOST – Veći dio Evrope za nekoliko sedmica će zadesiti italijanski scenarij

Neki od najboljih svjetskih stručnjaka koji prate širenje koronavirusa predviđaju da bi se veći dio Evrope za nekoliko sedmica mogao suočiti s naglim povećanjem broja slučajeva zaraženih koronavirusom i situacijom sličnoj onoj u kojoj se našla Italija. Matematički modeli koje su epidemiolozi razvili za praćenje virusa pokazuju oštru putanju zaraze u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Španija, koja je u petak proglasila vanredno stanje, pokazala je zabrinjavajući eksponencijalni rast, kazali su stručnjaci.

“Mnoge zemlje će slijediti primjer Italije ako ne uvedu strožije mjere”, rekao je Benjamin Maier, istraživač u Institutu Robert Koch.

Sličan scenarij mogao bi zadesiti i SAD, ali predviđanje otežava nedovoljno rasprostranjeno testiranje. Jedan model za Američku asocijaciju bolnica predviđa najgori mogući scenarij, onaj sa stotinama hiljada smrtnih slučajeva, piše The Washington Post.

“Italija je otprilike dvije sedmice ispred Britanije i ostatka Evrope”, rekao je Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu.

Irski ljekari u petak su u pismu British Medical Journalu upozorili da je ta zemlja tačno 14 dana iza Italije.

Dirk Brockmann, profesor s Univerziteta Humboldt u Berlinu, koji se bavi zaraznim bolestima za njemački institut Robert Koch, rekao je da pogled na broj potvrđenih slučajeva u određenom trenutku može biti pogrešan.

Promatranja epidemiologa pokazuju da se infekcija, ukoliko se ne kontroliše, udvostručava otprilike svakih pet dana, a zaraženi pojedinci u prosjeku mogu prenijeti virus na oko 2,5 osobe. To znači da bi zemlja poput Španije za mjesec mogla imati 25.000 zaraženih pojedinaca.

“To su brojke koje epidemiolozi očekuju. Mislim da je velika vjerovatnoća da svi idemo putem Italije”, rekao je Roy Anderson, profesor zaraznih bolesti na Imperial koledžu u Londonu.

I Angelo Pan, epidemiolog iz Italije, upozorio je da bez efikasnih mjera sličan scenarij očekuje Francusku, Njemačku, a možda i SAD.

“Samo je pitanje vremena. Mislim da smo možda 10 dana ispred”, kazao je Pan.

Uprkos zatvaranju škola, granica i proglašavanju vanrednih situacija, neki stručnjaci brinu da vlade ne čine dovoljno za smanjenje stope prijenosa, a zbog izostanka hitnosti gubi se dragocjeno vrijeme.

Stručnjaci za zarazne bolesti kažu da je moguće da se broj slučajeva na sjevernoj hemisferi poveća u martu, a zatim počne da opada, ako se koronavirus pokaže sezonskim, kao obična gripa.

Alexander Kekule, njemački virolog koji predvodi Institut za medicinsku mikrobiologiju na Univerzitetu u Halleu, kazao je da nije sve izgubljeno za zemlje koje se suočavaju s naglim porastom broja oboljelih.

Rekao je da se može napraviti ogromna razlika ukoliko se djeluje unaprijed, umjesto da se reaguje na brojke koje sedmicama zaostaju za slikom na terenu.

Klix.ba

Popularni članci