11 C
Novi Travnik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Vlada FBiH: Podrška rješavanju problema u BNT-u i Binasu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sastao se jučer, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, s rukovodstvom Sindikata metalaca Federacije BiH, Bajrom Melezom i Almirom Salihovićem, te predstavnicima Sindikata fabrike namjenske industrije Binas d.d. Bugojno, Bahirom Zukićem i Farukom Jusufspahićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u ovoj kompaniji, kao i hitnom rješavanju višegodišnjih problema s kojima se susreću radnici, a što je dovelo i do ostavke direktora Binasa Enesa Memića. Predstavnici Sindikata zahtjevaju smjenu i Nadzornog odbora i Uprave u ovoj firmi.

Ministar Džindić je dao punu podršku radnicima Binasa u borbi za njihova prava.

“U narednom periodu očekujem od Uprave kompanije da preuzme odgovornost i konačno iznađe rješenje za probleme u Binasu, posebno imajući u vidu potencijal i stanje na tržištu, na kojem su proizvodi Binasa veoma traženi. Takav odnos će sigurno pomoći u rješavanju problema s kojima se radnici susreću. Nećemo dozvoliti gašenje, ali moramo iznaći sveobuhvatno rješenje i poredati stvari da funkcionišu”, poručio je ministar Džindić.Ministar je već uputio prijedlog odluke o razrješenju direktora Enesa Memića i imenovanju novog direktora ove kompanije.

“Tražimo smjenu Uprave društva i Nadzornog odbora. Čim se to završi, radnici idu na posao”, istakao je jedan od zahtjeva predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez.

Predstavnici Sindikata su također istakli da nova uprava prvo mora objektivno snimiti situaciju u kojoj se kompanija nalazi, te potom poduzimati mjere za prevazilaženje sadašnjih problema.

Prethodno je u zgradi Vlade Federacije BiH održan i sastanak s predstavnicima Sindikata metalaca Federacije BiH, Uprave i Nadzornog odbora BNT-Tvornice mašina i hidraulike Novi Travnik, te Sindikata radnika ove fabrike, kojem je, uz resornog ministra, prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Tom prilikom predstavljen je plan kojim će se i situacija u BNT-u pozitivno riješiti.

popularno

Zakazana sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik

Sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik održat će se u Sali Općine u  četvrtak, 23.09.2021. godine, sa početkom u  10,00 sati.

Jak zemljotres zapadno od Tuzle osjetio se i u Novom Travniku

Zemljotres jačine 3,6 stepeni potresao je oko 3 sata građane Novog Travnika. Radi se o zemljotresu sa epicentrom od...

Novi Travnik remizirao sa Kiseljakom

U šestom kolu Druge lige Federacije BiH Zapad NK Novi Travnik gostovao je lideru na tabeli NK Kiseljaku. Utakmica...

Kantonalni porezni ured Novi Travnik -Zapečaćeno 12 objekata, izdato 42 prekršajna naloga

Kantonalni porezni ured Novi Travnik i Kantonalni porezni ured Mostar dana 16. septembra 2021. godine izvršili su 52 djelomične inspekcijske kontrole (blic...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!