5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Upozorenje voćarima na pojavu mraza!

Poljoprivrednicima savjetuju nekoliko načina zaštite voćki.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) upozoravaju voćare da se, prema prognozi meteorologa, od nedjelje, 22. marta, očekuje nagla promjena vremenskih prilika i značajno zahlađenje sa snijegom, dok se u noći na ponedjeljak očekuje pojava mraza.

To može dovesti do posljedica po voćke, koje su, u zavisnosti od sorte, u fazi cvjetanja do faze otvaranja pupoljka.

Zbog toga se svim poljoprivrednicima savjetuje nekoliko načina zaštite voćki, od upotrebe frostbustera, sistema za orošavanje voća, preko dimljenja u voćnjacima paljenjem automobilskih guma, grana, slame ili piljevine.

U slučaju dimljenja, najviše se preporučuje upotreba bala slame, najbolje četvrtaste, koje se prvo pokvase vodom i zapale. Pri tome se stvara gust dim, koji može da zaštiti voćke do temperatura od minus tri stepena.

Voćke se mogu zaštititi i primjenom aminokiselina, koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu voćkama da sintetiziraju aminokiseline bez gubljenja vlastite energije, koju mogu da preusmjere na nešto drugo, a u ovom slučaju, na mraz. Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza, a dovoljno je jedan do dva litra po hektaru.

Prema prognozama meteorologa, i u danima od ponedjeljka do srijede bit će hladno sa mogućnošću jutarnjeg mraza, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Popularni članci