5.8 C
New York
Sunday, February 25, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U Travnik spriječen pokušaj unosa droge skrivene u lijekovima u karantin

Policija u Srednjobosanskom kantonu jučer je spriječila unošenje droge u jedan od karantina.Naime, policijski službenici PS Travnik, koji su osiguravali karantin u stambenom objektu u mjestu Polje Slavka Gavrančića, općina Travnik, izvršili su pregled kutije lijekova koju je E. M. rođen 1989. godine iz Travnika pokušao dostaviti osobi koja se nalazi u karantinu.

Tom prilikom pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga kanabis. Pronađena materija je oduzeta, a protiv navedenih osoba slijedi poduzimanje zakonskih mjera i radnji.

Službenici policije u vezi s aktuelnom problematikom nastavljaju pojačane aktivnosti koje poduzimaju u okviru svojih nadležnosti, a sve u cilju očuvanja povoljnog sigurnosnog stanja na području Srednjobosanskog kantona.

Od početka aktivnosti u vezi s koronavirusom (COVID 19) policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji s nadležnim organima i službama kontinuirano poduzimaju intenzivne aktivnosti na realizaciji važećih naredbi nadležnih kriznih štabova.

U okviru brojnih aktivnosti koje se poduzimaju uspostavljena je i elektronska baza u koju se evidentiraju osobe kojim su izdata rješenja o izolaciji i karantinu od nadležnih organa. Baza je dostupna svim policijskim upravama i stanicama, kao i svim nadležnim zdravstvenim službama i sudskim organima na nivou kantona. Korištenje baze omogućava svakodnevno praćenje stvarnog stanja na terenu te pravovremeno reagovanje po ukazanoj potrebi.

“O složenosti i obimnosti zadatih obaveza najbolje govori podatak da je do sada na području našeg kantona izdato oko 4.000 rješenja o izolaciji osoba u trajanju od 14 dana, prilikom čega su policijski službenici svakodnevno vršili obilazak svih osoba na terenu. Zbog kršenja izolacije izdat je 41 prekršajni nalog te sačinjene 94 službene zabilješke koje su dostavljene nadležnim organima na daljnje postupanje. Aktuelno je još oko 400 rješenja o izolaciji osoba koje se svakodnevno obilaze, kao i stalno osiguranje svih karantina na području našeg kantona”, poručuju iz MUP-a SBK.

Popularni članci