5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Federacija BiH prvi put ima deficit u iznosu od čak 777 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obrazložio rebalans budžeta koji je Vlada FBiH usvojila prošle sedmice, u iznosu od 5,5 milijardi KM.

On je kazao da je ovogodišnji budžet povećan za oko 11,2 posto. Kazao je da je najznačajnija stavka rebalansa budžeta 500 miliona KM Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio Zakona o ublažavanju posljedica za privredu, koji je danas također na dnevnom redu sjednice.

“Planirano je i 20 miliona KM za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM, čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM fondu”, objasnio je Novalić.

Premijer je na ovoj sjednici otkrio informaciju da se federalni budžet prvi put nalazi u deficitu i to u iznosu od 777 miliona KM. Naglasio je da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu.

On je kazao da će od aranžmana MMF-a za BiH u iznosu od 333 miliona eura, dogovorom o raspodjeli Federaciji ići 400 miliona KM. Također, naveo je i da će se federalna vlast zadužiti kod Svjetske banke radi jačanja bankarskog sektora u iznosu od 55 miliona KM.

“Nadalje, 100 miliona KM će biti prikupljeno na osnovu prodaje zaduženja javnih preduzeća, a 400 miliona KM će iznositi domaće zaduženje putem emisije obveznica”, kazao je Novalić.

Popularni članci