5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

U mjestu Jardol kod Viteza tuga i šok zbog samoubistava maloljetnika

Još jedno samoubistvo, četvrto u nizu, maloljetnika u mjestu Jardol kod Viteza od prije tri dana, zabrinulo je mještane, ali i nadležne organe koji su pokrenuli istragu o ovom slučaju.

U mjestu Jardol kod Viteza prije nekoliko dana još jedan maloljetnik je izvršio samoubistvo, a sahranjen je prije dva dana u Jardolu. Četiri samoubistva maloljetnika u zadnje tri godine od čega dva u prvih 8 mjeseci ove godine, alamirala su i policiju i tužilaštvo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona nam je rečeno da su prijavljena 2 samoubistva maloljetnika ove godine, a u toku 2021. i 2022. godine još dva takva slučaja.

“U saradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom u ovim slučajevima službenici policije su poduzeli zakonom propisane mjere i radnje”, kazali su nam iz MUP-a SBK.

Iz Tužilaštva SBK su informisali javnost da su i u ovom kao i u ranijim slučajevima poduzeli sve aktivnosti i radnje te da je formiran predmet kako bi se nakon razgovora sa svjedocima i detaljnom istragom uvidjelo da li postoji povezanost ovih slučajeva.

Mještani Jardola su u šoku i nevjerici, a od dječaka koji je preminuo 27. augusta veoma potresnom porukom rastali su se i učenici te osoblje škole.

“Teško je iskazati riječi utjehe koje bismo u ovom trenutku mogli uputiti roditeljima našeg učenika s kojim smo odrastali devet godina, ali naše misli i molitve su s njima u ovim iznimno teškim trenutcima. Dragi D., na nas i sve one koji su te poznavali ostavio si naizbrisiv trag, a naše suze koje od jutra teku ispraćaju te u novi svijet gdje ćemo se opet jednom sresti”, stoji u poruci škole upućenoj porodici dječaka uz iskazivanje iskrene sućuti neutješnim roditeljima i članovima porodice.

Više detalja o okolnostima i da li ima povezanosti ovih slučajeva bit će poznato narednih dana.

Detaljniju istragu su tražili i mediji koji djeluju na području Srednjobosanskog kantona koji su tražili od nadležnih da istraže da li neko stoji iza ovih slučajeva, da li je to osoba, grupa, algoritmi na društvenim mrežama ili nešto drugo, ali i da nadležni ovo sve posmatraju kao kolektivni slučaj istrage, a ne kao izdvojene nesreće.

Popularni članci