-2 C
Novi Travnik
Srijeda, 2 Decembra, 2020
nove-info.com

U BiH uništeno 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja

Dvanaest policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine sa Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja uništilo je 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama u livnici Jelšingrad u Banjoj Luci.

Na taj način potvrdili su opredjeljenost BiH da doprinese međunarodnim okvirima kontrole naoružanja, sigurnosti svojih građana, kao i regionalnoj i međunarodnu sigurnosti i stabilnosti. Malo oružje i lako naoružanje prikupile su policijske agencije kroz redovite aktivnosti sprovođenja zakona, dok su određenu količinu oružja građani dobrovoljno predali.

Cilj događaja je povećanje opće sigurnosti, kao i suzbijanje rizika od širenja malog oružja i lakog naoružanja kroz doprinos smanjenju broja komada nelegalnog oružja u BiH.

Ova aktivnost doprinosi Strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, ali i realizaciji Regionalne mape puta za kontrolu spomenutog oružja. Od 2017. godine, vlasti Bosne i Hercegovine su, uz podršku EU, UNDP BIH i UNDP SEESAC, uništile više od 18.500 komada malog oružja, lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama. Događaj je financirala Europska unija (EU) kroz UNDP SEESAC, uz podršku ureda UNDP-a u BiH, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

popularno

Bugojno – Tri naoružane maskirane osobe presrele brzu poštu, otuđena veća količina novca

Dana 01.12.2020.godine oko 18,05 sati u PS Bugojno je prijavljeno razbojništvo u poslovnici brze pošte, koja se nalazi u ulici Gromile, općina...

CIK prebrojao glasove: Poznat novi sastav novotravničkog Općinskog vijeća

Danas je CIK zvanično objavio da su prebrojani svi glasovi sa Lokalnih izbora za područje Novog Travnika. Nakon što...

Neće biti dodatnih mjera u BiH

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u Doboju rekao je kako Bosna i Hercegovina neće uvoditi dodatne mjere...

Izbori u Novom Travniku: HDZ osvojio najviše glasova, slijede SDA i SDP

Lista HDZ BiH, HDZ 1990 osvojila je najviše glasova na izborima u Novom Travniku. Iza njih je SDA, zatim SDP i NiP....
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!