2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Tuzlanski metalski sektor u najvećem usponu od rata, ali mu nedostaje kvalifikovanih radnika

Privreda Tuzlanskog kantona posebno je naslonjena na metaloprerađivački sektor, koji je skoro u cijelosti izvozno orijentisan. Trenutno doživljava najveći uspon od rata, međutim, problem predstavlja nedostatak kvalifikovane radne snage.

Metalski sektor u Tuzlanskom kantonu više od 80 posto je izvozno orijentisan, a obim narudžbi, posebno iz inozemstva, povećava se svakodnevno. Sliku uzlazne putanje narušava nedostatak kvalifikovane radne snage svih profila sa iskustvom.

“Metalski sektor u Tuzlanskom kantonu danas je u odličnom položaju u odnosu na prethodne periode. Firme koje djeluju u našem kantonu imaju višak posla, a manjak radne snage, jer nam sada nedostaju kvalifikovani radnici svih profila, poput majstora, tehničara i inžinjera”, kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić.

Radnici odlaze u Austriju, Njemačku i Sloveniju

Osim u Bosni i Hercegovini stručnjaci u ovoj oblasti deficitarni su i u zemljama Evropske unije, zbog čega se bh. radnici uglavnom odlučuju za odlazak u Njemačku, Sloveniju, Austriju i slične razvijenije zemlje, koje im nude bolje uslove za egzistenciju, ali i kvalitetnije društvene prilike.

“Mi smo dosad u nekoliko navrata upozoravali da ćemo imati višak posla, a manjak ljudi, međutim, nadležni za to nisu imali sluha. Danas imamo postignutu visoku cijenu rada, sigurnost plaća i izvjesnost rada, međutim, radnici se i pored toga odlučuju za odlazak van granica. Jedan od razloga za to vjerovatno leži i u političkim prilikama koje imamo u BiH”, dodaje Vildić.

Srednja mašinska škola u Tuzli ima višedecenijsku tradiciju obrazovanja kadra koji se kao radna snaga može plasirati u metaloprerađivačkoj industriji Bosne i Hercegvine.

U ovoj obrazovnoj ustanovi trenutno postoje četverogodišnja usmjerenja koja se vezuju za mašinske tehničare operatore na CNC mašinama, zatim mašinske tehničare za kompjutersko projektovanje te mašinske tehičare automatike i robotike.

Kada je riječ o stručnim zanimanjima, u pitanju su zanati, poput zavarivača, bravara, vodoinstalatera, instalatera centralnog grijanja, automehaničara, automehaničara dijagnostičara i bravara/cjevara.

“Što se tiče četverogodišnjeg usmjerenja, svake godine imamo veliku zainteresiranost učenika za upis. Kada je riječ o stručnoj školi, epidemiološka situacija je utjecaja na to da se nismo mogli dovoljno prezentirati, odnosno budućim učenicima približiti neke od tih zanata, pokazavši šta im on nudi u budućnosti u egzistencijalnom smislu. Međutim, mi smo i pored svega toga zadovoljni odzivom i brojem upisanih učenika”, kaže za Klix.ba direktor Srednje mašinske škole u Tuzli Jasmin Mrkaljević.

Izvoz od 2,7 milijardi KM

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz metalskog sektora naše zemlje u prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,7 milijardi KM i veći je za 829,8 miliona KM ili 45 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Elementi proizvedeni u firmama u Tuzlanskom kantonu danas se uglavnom ugrađuju u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Švedskoj. Iz sindikata metalaca su poručili da vlasti moraju poboljšati društveni ambijent kako bi se zaustavio još veći odliv radne snage, a novčanim podsticajima olakšati funkcionisanje kompanija u ovom sektoru.

Nasuprot tome na kraju su upozorili da bi dalji rast i razvoj metalskog sektora u Tuzlanskom kantonu zaustavilo najavljeno povećanje cijene električne energije, usljed čega bi pojedine firme morale zatvoriti svoje proizvodne pogone.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!