5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM

Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 posto domaću proizvodnju. Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Vijeće ministara BiH.

BiH se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske. Eventualni sporovi oko sporazuma će se rješavati pregovorima i diplomatskim putem bez uplitanja međunarodnih sudskih organa.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prijevoz, hrana, troškovi smještaja te školarina za obuku i kurseve.

Primjera radi, krajem 2017. godine BiH je dobila pomoć od oko 3,3 miliona KM a koja je namijenjena za unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.Pored BiH, vojnu pomoć vrijednu 15 miliona eura od Turske će dobiti i Crna Gora po identičnom modelu.

Prije nekoliko mjeseci je objelodanjeno kako će se sredstva dodjeljivati postepeno od 2020. do 2024. godine.

Popularni članci