2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

SDP: Načelnik i predsjedavajući OV ne poznaju svoja ovlaštenja

Jučer je održana sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik na kojoj su neki od vijećnika iznijeli dosta kritika na rad vlasti i načelnika Stjepana Duje.

SDP Novi Travnik je nastavio sa kritikama na račun vlasti i u objavljenom saopćenju za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 01.07.2021. godine održana je 6. redovna sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik.

Na dnevnom redu sjednice između ostalog raspravljalo se o izvještajima o poslovanju za 2020. godinu kao i planovima poslovanja za 2021. godinu javnih preduzeća i ustanova, informaciji o realizovanim kapitalnim ulaganjima, informaciji o aktivnostima povodom Dana općine Novi Travnik.

Za vijećnike SDP BiH Novi Travnik je apsurdno da se o planu poslovanja za 2021. godinu raspravlja u mjesecu julu te smo kroz diskusiju tražili da se plan poslovanja za narednu godinu nađe na dnevnom redu O.V. do kraja ove kalendarske godine. Kroz raspravu o izvještaju o poslovanju upoznati smo sa velikim brojem problema sa kojim se susreću javna preduzeća na području naše općine. Ti problemi uglavnom se vuku iz nekih ranijih godina a koje je vlast SDA-HDZ godinama gurala pod tepih.

Besim Belegić, vijećnik SDP-a BiH u OV Novi Travnik

Klub SDP BiH Novi Travnik je odlučio da da podršku izvještajima javnih preduzeća najviše iz razloga da se da podrška ljudima koji su činili sve da na vrijeme izvršavaju svoje obaveze prema građanima u jednom izuzetno teškom periodu izazvanom posljedicama COVID 19.

Smatramo, i to smo i iznijeli pred vijećnike ali i načelnika, da OV Novi Travnik mora više pažnje posvetiti javnima preduzećima jer su upravo javna preduzeća servis svih građana Novog Travnika.

Iako se putem medija želi nametnuti osjećaj kao da je sve u najboljem redu ipak informacija o realizovanim projektima u 2021. godina nas je vratila u stvarnost. Realizacija kapitalnih ulaganja u prvih 6 mjeseci je svega 127.517,23 KM. I ovo je zaista stvarna slika rada odnosno nerada aktuelne vlasti. Sigurni smo da nas stanovnici naše općine neće pitati koliko slika smo objavili na društvenim mrežama nego koliko projekata smo uspješno realizovali. Zato ovim putem pozivamo vlast u Novom Travniku da umjesto objave vlastitih fotografija pristupi realizaciji planiranih kapitalnih ulaganja.

Jasmina Haskić, vijećnica SDP-a BiH u OV Novi Travnik

Na našu inicijativu kao tačka dnevnog reda uvrštena je informacija o aktivnostima povodom dana općine. Bilo je tu zaista pozitivnih stvari. Nas u SDPu izuzetno raduje činjenica da je u ovogodišnjem obilježavanju dana općine učestvovao veliki broj naših najmlađih sugrađana. Međutim, ono što je zasjenilo ovaj, za Općinu Novi Travnik, veoma važan događaj je neshvatljivo loša komunikacija na relaciji Načelnik Općine Novi Travnik – Predsjedavajući OV Novi Travnik. Ta loša komunikacija prouzrokovala je situaciju da je načelnik samovoljno proglasio 11.06.2021. (petak) godine neradnim danom čime je mnogim stanovnicima naše općine uskratio mogućnost da koriste usluge općine na taj dan. S druge strane, ostalo je nejasno zašto ove godine nije bilo svečane sjednice OV Novi Travnik. Mi u SDPu smatramo da se institucije općine moraju međusobno uvažavati ukoliko zaista želimo građanima naše općine stvarati uslove za bolji život.

Na kraju želimo naglasiti da je dolaskom novog načelnika i novog predsjedavajućeg vijeća, po prvi put, ove godine izostalo zajedničko polaganje cvijeća na spomen obilježjima u našem gradu. Smatramo da ovo ne smije postati praksa te da već u narednom periodu trebamo raditi korekciji ovakvog stanja.”

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!