5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Registracija vozila poskupljuje od subote, pitali smo nadležne za razloge

Od subote će u Federaciji BiH cijena registracije vozila biti veća za 6,2 posto. Ovim povodom smo kontaktirali Agenciju za nadzor osiguranja FBiH iz koje su nam kazali da se osnovna premija povećava sa sadašnjih 396 KM na 420,55 KM

Prema tome, rast cijene će zavisiti od jačine motora, a kretat će se i do 100 KM više u odnosu na dosadašnju cijenu.

Na naše pitanje zbog čega je došlo do povećanja cijene odgovorili su da je odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja u skladu sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu Republika Srpska.

“Odluka o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, koju je na 18. sjednici održanoj 30.8.2023. godine donio Stručni savjet Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, je objavljena 8.9.2023. godine u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/23 te stupa na snagu osmog dana od objave”, kazali su nam.

Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16.9. police autoodgovornosti izdavati u skladu sa ovim izmjenama.

Zbog poskupljenja registracije vozila danas je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) zatražio hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Popularni članci