Poskupila registracija vozila u FBiH, Forto zatražio smjenu nadležne agencije

425

Registracija automobila u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina je poskupila. Rast cijene će zavisiti u zavisnosti od jačine motora, a kretat će se i do 100 KM više u odnosu na dosadašnju cijenu.

S tim u vezi ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) zatražio je hitnu smjenu rukovodstva Agencije za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine zbog poskupljenja registracije vozila.

Kako su saopćili iz Ministarstva, Forto je zatražio smjenu po saznanju da je ova agencija poskupila registraciju izmjenom odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu uzrokovanu trećim licima.

Napomenuli su da je ovom odlukom registracija skuplja do 100 KM.

Prema Fortinim riječima, neobično je da zagovarači jačanja države rade na svoju ruku i ovako bitne odluke donose bez konsultacija s državnim nivoom vlasti, posebno imajući u vidu da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uređuje dio ove oblasti.

Izjavio je da su razumljivi zabrinutost i opravdano negodovanje građana FBiH, saopćili su iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.