5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Prije 31 godinu počelo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Prijedoru i Bijeljini

Znakovitim polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti će danas na Dan bijelih traka u Prijedoru, bar na jedan dan, izgraditi dugo traženi simbolični spomenik.

Oni se već devet godina hrabro i uporno bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili taj spomenik. Ta inicijativa prvi put je upućena Gradu Prijedoru još 2014. godine, kao potresna molba za priznanjem i sjećanjem na neizrecivi zločin koji se dogodio tokom rata.

Izgraditi spomenik
Predstavnik Inicijative “Jer me se tiče”, koji godinama pokušavaju simbolični spomenik pretvoriti u opipljivi, Edin Ramulić kazao je za Fenu da je prekinut dijalog sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

“Do sada smo ostvarili neki napredak, sada je to zaustavljeno. Ali pozitivno je da se nijedan političar iz Prijedora nije izjasnio da je protiv. Smatramo da je inicijativa ipak moguća i da će spomenik biti izgrađen, već da samo kupuju vrijeme”, kazao je on.

Bitka za izgradnju spomenika, kazao je Ramulić, traje još od 2013. godine, ali je inicijativa službeno predata vlastima u Prijedoru godinu nakon.

Međutim, Skupština Grada Prijedora se, kazao je, nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Polaganjem cvijeća sa imenima ubijene djece kojima do danas u ovom gradu nije podignut spomenik, istog dana će na glavnom gradskom trgu biti obilježen i Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u 11 sati u Starom gradu u ulici Ahmeta Babića, gdje je trebao biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece.

U 12 sati je planiran dolazak učesnika na glavni prijedorski trg, gdje će biti održan centralni događaj uz polaganje ruža sa imenima ubijene djece.

Protjerano oko 50.000 osoba

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na taj dan, 31. maja, osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Popularni članci