11.8 C
Novi Travnik
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Priča o 80 – godišnjem Hamidu Ribi iz Mehurića: ljepota Bosne stane u jedan život


„Život je danas lijep, imamo mnogo više nego prije ali nema zadovoljstva niti unutrašnjeg mira. Prije smo imali druženja, slogu, zajedništvo, riječ – imali smo unutrašnji mir,“ priča nam Hamid Ribo iz Mehurića, 80 – godišnji starac iz Mehurića kod Travnika. Iako u devetoj deceniji života, njegova vitalnost i okretnost oduševljava. Pitamo ga o životu koji je proživio, a on sa osmijehom priča kako je odrastao na Vlašiću radeći poljoprivredne poslove i stočarstvo. Cijeli život je proveo gore, i penziju zaradio. „Mala je penzija zbog posla koji sam radio, ali hvala Bogu živi se i meni dovoljno,“ kaže nam.

„Sve u životu što sam radio nastojao sam da bude pošteno i pravedno, da bude halal, i vidim danas plodove svog rada – velika i sretna porodica, moji unuci i praunuci. To je najvrijednije što čovjek stekne u svom životu…“, reći će nam ovaj starac.
Baveći se stočarstvom, po bosanskim brdima i planinama, čuvajući ovce i pazeći svoje stado, sačuvao je bosansku nit utkanu u svakom čovjeku koja se rođenjem dobije. „I danas najviše volim da hodam, mogu hodati, hvala Bogu, jer sam cijeli svoj život proveo na nogama. Pješačio sam i hodao danima čuvajući stoku, danas mi to koristi – ‘drži’ me u životu,“ priča ovaj bosanski čovjek.

Pitamo ga kako sa ramazanom i postom s obzirom da smo u tom mjesecu. Kaže da je dobro, bez poteškoća podnosi post. Na pitanje otkad posti, kaže nam da je bilo svašta prije, da se nije moglo nekada prije zbog posla i teškoće, jer dani provedeni na planini zahtjevaju snagu – ali danas, hvala Bogu, svaki dan. Ne žalim, reći nam, za poslom koji sam radio jer sam radio pošteno. Ne žalim za životom, jer imam divnu porodicu koja me pazi i čuva, koja je danas u vjeri i koja živi onako kako sam ja nastojao: pošteno i časno.“

Na kraju, pitamo ga za neku poruku našim čitaocima a on nam reče:“Sve je drugačije nego prije, sve nekako brže ide. Biti zadovoljan onim što čovjek ima je pravo bogatstvo. Imati porodicu oko sebe je jedna od najvećih blagodati. I na kraju, kada je čovjek u miru sa sobom, ništa mu više ne treba.“

Ispraćamo dedu Hamida sa osmijehom i nadahnuti njegovim riječima, a on nam maše i svojim osmijehom nam sve govori. Sva ljepota Bosne i života stane u devet decenija ovoga čovjeka.

popularno

Novi Travnik: Sinovi šehida podigli zastavu u Šenkovićima

Drugog dana Ramazanskog bajrama u našoj državi obilježava se Dan šehida. Ovaj dan obilježava se i u novotravničkim selima,...

Općina Novi Travnik sufinansira popravke krovova na objektima zajedničkog stanovanja

Na stranici Općine Novi Travnik objavljen je Javni poziv za sufinansiranje popravke krovova na objektima zajedničkog stanovana u Novom Trvniku.

Saobraćajna nesreća u Novom Travniku

Večeras oko 22 sata dogodila se saobraćajna nesreća na raskrsnici kod Sportske dvorane u Novom Travniku, prenosi Drukčiji. U...

Džemat Lisac: Uručene vakufname IZ braći Mujić Ferzi i Muji i sestri Hasibi

Jutros su prije klanjanja bajram namaza uručene Vakufname islamske zajednice u BiH braći Mujić Muji i Fejzi, te njihovoj sestri Hasibi.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!