11.8 C
Novi Travnik
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Džemat Trenica: Više od 20 polaznica završilo prvu žensku hatmu

U džematu Trenica, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Novi Travnik, u okviru halke Kur’ana završena je prva ženska hatma od kada postoji ovaj džemat.

U posljednjih nekoliko mjeseci vrijedna grupa hanuma je dva puta sedmično, u džamiji, pohađala halku. Tokom trajanja halki, tri mualime su radile sa ženama: Lejla Mehanović, hafiza Ismeta Bećar – Perenda i Refija Fejzović.

U vremenskom razdoblju od nekoliko mjeseci, 27 žena je pohađalo halku.

Prvo su završile sufaru, a zatim su počele sa učenjem Kur’ana. 24 žene su savladale sufaru u kratkom roku, a tri su još uvijek u procesu učenja arapskih slova. Hatmu Kur’ana su završile relativno u kratkom roku, pred ramazan.

Svečanost hatmi, ukoliko to dozvoli situacija, biti organizovana tokom mjeseca ramazana. Ovo su prve hatme ove vrste otkako postoji džemat.

Pored halke sufare i Kur’ana za žene, u džematu se održavaju iste halke za muškarce (odrasle) i za djecu svih uzrasta.

Halke sufare i Kur’ana u džematu Trenica broje više od 60 polaznika, od kojih više od 40 uči u Kur’anu, a ove halke vodi imam džemata mr. Nermin ef. Čakić.

(Preporod.info)

popularno

Novi Travnik: Sinovi šehida podigli zastavu u Šenkovićima

Drugog dana Ramazanskog bajrama u našoj državi obilježava se Dan šehida. Ovaj dan obilježava se i u novotravničkim selima,...

Općina Novi Travnik sufinansira popravke krovova na objektima zajedničkog stanovanja

Na stranici Općine Novi Travnik objavljen je Javni poziv za sufinansiranje popravke krovova na objektima zajedničkog stanovana u Novom Trvniku.

Saobraćajna nesreća u Novom Travniku

Večeras oko 22 sata dogodila se saobraćajna nesreća na raskrsnici kod Sportske dvorane u Novom Travniku, prenosi Drukčiji. U...

Džemat Lisac: Uručene vakufname IZ braći Mujić Ferzi i Muji i sestri Hasibi

Jutros su prije klanjanja bajram namaza uručene Vakufname islamske zajednice u BiH braći Mujić Muji i Fejzi, te njihovoj sestri Hasibi.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!