Ovo su imena novih ministara u Vladi SBK

681

29. maja trebala bi biti održana sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojoj će biti potvrđena nova Vlada kantona.

Već od ranije je poznato da će vlast činiti SDA i HDZ, dvije stranke koje zajedno imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini, a samim tim i komotnost da bez ikakvih prepreka podjele resore i formiraju novu vladu.

Premijer kantona i u narednom mandatu biti će SDA-ov Tahir Lendo. Ovoj stranci pripast će tri ministarstva koja su imali i ranije. Tako će Ministarstvo privrede voditi Sedžad Milanović, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić, dok će Amir Šečibović i naredne četiri godine biti ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova.

HDZ BiH neće mijenjati ministre u narednom mandatu, pa će tako Ministarstvo finansija voditi Mirjana Plavčić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Feliks Vidović, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Anto Matić, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojan Domić.

Novi ministar pravosuđa i uprave bit će iz reda srpskog naroda, te još uvijek nije poznato ime. SDA je najavila kako će insistirati da ovo ministarstvo pripadne njima, ali posljednje informacije kažu da će HDZ-ov kadar biti na čelu ovog ministarstva.

Prema nezvaničnim informacijama, HDZ bi na poziciju ministra pravosuđa i uprave mogao predložiti nekog iz Novog Travnika.