3.6 C
Novi Travnik
Sunday, December 10, 2023

Najčitanije ove sedmice

spot_img

Povezani postovi

Hapšenja i u SBK: SIPA realizovala akciju kodnog naziva “Kamen”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) su danas (17.05.2023. godine) na području Zeničko – dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko – sanskog kantona i grada Banja Luka realizovali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari, su izvršeni na jedanaest lokacija koje su u vlasništvu osumnjičenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz člana 195, „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ iz člana 193. i „Pranje novca“ iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena četiri lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena naprijed navedena krivična djela.

Operativna akcija „Kamen“ realizovana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuke većih količina opojne droge i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi ( od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra).

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tako i iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima.

U navedenom predmetu je ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Takođe, pribavljene su i komunikacije preko Sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.

Popularni članci