5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Lendo: Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona

Skoro osam mjeseci nakon izbora Srednjobosanski kanton dobio je novu Vladu.

Naime, na današnjoj sjednici Skupštine SBK, sa 23 glasa za i sedam glasova protiv potvrđena je lista kandidata mandatara i novog-starog premijera Tahira Lende (SDA).

  • Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obveze, prevazišli teško razdoblje korone… Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže – rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri – Sedžad Milanović na čelu resora privrede, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

Novi mandat preuzeli su i Mirjana Plavčić (finansije), Bojan Domić (obrazovanje, nauka, mladi, kultura i sport), Anto Matić (zdravstvo i socijalna politika), Feliks Vidović (unutrašnji poslovi), Amir Šečibović (prostorno uređenje i zaštita okoliša).

Zadovoljni su bili i šefovi kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA, stranaka koje čine koaliciju koja je formirala Vladu.

  • Mi smo ovo mogli uraditi 15 dana nakon izbora, ali čekali smo što će se dogoditi na nivou Federacije. Ovo je Vlada kontinuiteta s određenim izmjenama. Tri pozicije su nove. Imamo kontinuitet, ali i osvježenja. Mislim da Vlada ima kapacitet da dobro radi – poručio je Asim Mekić, predsjednik KO SDA KSB.
  • Naši sugrađani su rekli da su zadovoljni radom ove Vlade i koalicije. Drago mi je da su nas podržale i druge stranke, tako da je praktično ova Vlada dobila uvjerljivu većinu – rekao je Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ-a KSB.

Popularni članci