5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Formirana Vlada SBK, opozicija poručila da je SDA kao pobjednik kormilo dala HDZ-u

Srednjobosanski kanton (SBK) dobio je danas novu Vladu, osam mjeseci nakon Općih izbora u BiH. Vladu su formirali SDA i HDZ. SDA je dobila poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio četiri ministarske pozicije, plus ministra iz reda srpskog naroda.

Premijer Kantona ostaje Tahir Lendo iz reda SDA.

Za ministra privrede iz SDA imenovan je Sedžad Milanović, za ministra prostornog uređenja Amir Šečibović, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva imenovan Advan Akeljić.

Iz HDZ-a BiH za ministra zdravstva imenovan je Anto Matić, Bojan Domić je ministar obrazovanja,.mladih, kultire i sporta, dok je Feliks Vidović ministar unutarnjih poslova.

Mirjana Plavčić iz HDZ-a BiH izabrana i ostaje ministrica financija, dok je za ministricu pravde iz reda srpskog naroda izabrana Božana Petrović.

Zastupnik SDP-a Admir Škandro je kazao da ovo neće biti Vlada SBK već vlada HDZ-a iako je HDZ puno slabiji partner.

“SDA je ubjedljiv pobjednik u SBK kada uzmemo rezultate HDZ-a i koalicije osam stranaka na izborima i rezultat svih stranaka sa hrvatskim predznakom. Kormilo su prepustili HDZ-u i opet će biti natezanja vi nama, pa ćemo mi vama”, kazao je Škandro.

Popularni članci