Lendo: Nadam se da će ovo Duji biti posljednji mandat

1153

Magazin Stav, financiran turskim novcima, inače poznat kao (ne)službeno glasilo SDA u posljednjem, ovoswdmičnom izdanju između ostaloga donosi intervju s Refikom Lendom, kandidatom SDA za (pot)predsjednika Federacije BiH.

Kako je nedavno ovu nominaciju sarkastično komentarisao lider Naroda i prave Elmedin Konaković “iz SDA su očito odlučili pomladiti ekipu, te su izvukli Lendu iz penzije”.

Lendo je čak završio na naslovnici spomenutog magazina, te u svom stilu, kako je najbolje znao dok je još bio načelnik Novog Travnika, zaprijetio blokadom procesa u Federaciji ukoliko SDA ne bude dio vlasti. A da SDA najbolje i zna blokirati i čuvati stolice dokazao je nedavno i Selver Zukić, još uvijek aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Travnik kao i SDA zastupnici u Zastupničkom domu PFBIH koji su doslovno cijeli dan odugovlačili s glasovanjima, te na koncu umalo izazvali i fizički sukob, a sve u želji da spriječe izglasavanje amandmana tzv. Osmorke i HDZ-a BiH među kojima su i dva milona za Novi Travnik, prenosi Notra.ba.

Međutim, da se vratimo intervjuu gospodina Lende. Kako to redovno radi u svim, doduše dosad rijetkim medijskim istupima, Lendo se ponovno osvrnuo na aktualnog načelnika Duju.

Baš kao i prošle godine na skupu SDA kada je pred punom dvoranom prijetio smjenom načelniku, sada je pak poručio kako se nada da mu je ovo posljednji mandat.

Naime na pitanje novinara STAV-a o stanju u općini sada kada istom rukovodi načelnik HDZ-a BiH, Lendo odgovora:

“Građani osjećaju već neke promjene, ali nažalost nagore. Postojeći načelnik Stjepan Dujo ne doprinosi jedinstvenom djelovanju naroda iako je govorio da će biti načelnik svih građana, već nastoji preko budžeta i kroz rad sa strankama pokazati da ipak pripada HDZ-u. To znači da mu je u fokusu podijeliti, razdvojiti građane gdje god je to moguće. To nije dobro. On baštini jednu negativnu HDZ-ovsku politiku, a to je upravo dati sve od sebe da građani ne žive jedni s drugima ili jedni uz druge već odvojeno. Stjepan Dujo je mlad čovjek, ali nije počeo dobro. Ovo mu je prvi mandat načelnika Novog Travnika, a nadam se da će biti i posljednji”, stoji u odgovoru Lende.

Inače, vrijedi napomenuti kako je Dujo u dvije nepune godine s Lendinih šest, budžet Novog Travnika podigao na 17 miliona KM.