5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Kina nekoliko puta odbila WHO da učestvuje u istrazi o porijeklu koronavirusa

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini Gauden Galea je kazao da je Kina u više navrata odbila zahtjeve WHO-a da učestvuje u istragama porijekla koronavirusa.
Sky News piše da je Galea rekao da nije bio u mogućnosti istražiti evidencije dvije laboratorije koje rade s virusima u Wuhanu – Institut virusologije i Wuhan CDC.

“Na osnovu svih dostupnih dokaza, kolege iz WHO-a u našem sistemu na tri nivoa su uvjereni da virus vodi porijeklo iz Wuhana i da je prirodni, a ne proizvedeni”, rekao je Galea.

Dalje je Galea istakao da je upućen u to da je u toku nacionalna istraga, ali da u ovoj fazi WHO nije pozvana da se u njoj pridruži. Dodao je Podrijetlo virusa je veoma važno, sučelje životinja i čovjek izuzetno je važno i treba ga proučiti.

“Porijeklo virusa je veoma važno, kao i odnos između životinja i čovjeka te ga je zbog toga bitno proučiti. Prioritet je da trebamo imati što je moguće više informacija kako bi se spriječilo ponavljanje virusa”, poručio je Galea.

Na novinarsko pitanje postoji li dobar razlog zbog čega se WHO ne treba uključiti u istragu rekao je “da prema mišljenju organizacije ne postoji”.

“Kina je na sve reagovala ljutito rekavši da bi istraga virusa trebala biti pitanje naučnika”, zaključio je Gale.

Ipak, prema mišljenju Galea, laboratorijski dnevnici bi trebali biti dio svakog kompletnog izvještaja i bilo kojeg pogleda na priču o porijeklu virusa.

Popularni članci