5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

BiH dobija 23 hiljade tableta jednog od najefikasnijih lijekova za Covid-19

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o namjeri farmaceutskih tvrtki da doniraju lijek Hydroxycloroquine Sulphate stanovnicima Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i tvrtka SANDOZ (Lek Pharmaceuticals d.d., član tvrtke Sandoz), potpisali su Ugovor o donaciji kojim će Sandoz donirati Bosni i Hercegovini 22.800 tableta  Hydroxychloroquine Sulphate koji se pokazao  jednim od najefikasnijih lijekova u liječenju Covid-19 zarazne bolesti.

Potpisivanju Ugovora su prethodile iskazane potrebe svih relevantnih zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine te rješenja o odobrenju za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera u Bosni i Hercegovini. Ove potrebe su dostavili Federalno ministarstva zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

U sklopu zajedničkog sporazuma Europske unije o javnim nabavama medicinskih sredstava, Bosna i Hercegovina je prema Europskoj komisiji uz  Remdesivir, Kaletru i Interferon iskazala i potrebe i za lijekom Hydroxychloroquin tako da je u procesu čekanja tražene nabavke donacija Lek Pharmaceuticals d.d. izuzetno značajna za sve relevantne zdravstvene institucije Bosne i Hercegovine.

U narednom razdoblju, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će pokrenuti proceduru potpisivanja ugovora o donacijama lijeka Hydroxychloroquin-a  sa tvrtkama SANOFI i ZADA. Za lijek Avigan će sa vladom Japana pokrenuti proceduru nabave lijekova sukladno važećim bh. propisima.

Popularni članci