5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Kada će doći kraj pandemije koronavirusa?

“Virusi u historiji su uvijek bili gubitnici. Mi ćemo sigurno pobijediti, ali će to biti rovovna bitka, a ne blitzkrieg, koji će se završiti u junu”.

To smatra Walter Ricciardi, član Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i savjetnika ministra zdravlja Italije, koji je bio gost na RAI 3 te govorio u vezi s mogućim prekidom krize na Apeninima, prenosi portal Vocecontrocorrente.

Ricciardi je takođe izrazio zabrinutost zbog masovnih raseljavanja stanovništva:”U odnosu na ono što se dogodilo proteklih dana, s kretanjem ljudi od sjevera do južne Italije i ludim okupljanjima u mjestima noćnog života, mislim da ćemo platiti posljedice iduće sedmice, kada se završava razdoblje inkubacije virusa. Posebno me brine Roma i Napoli”, dodao je Ricciardi.

Profesor Ricciardi apelovao je da bi uzbuna i vanredno stanje u Italiji zbog koronavirusa morali da se stave na pravo mjesto. “Ne treba da potcjenjujemo ovaj virus, ali bi trebalo da u odnosu na bolest koju korona izaziva, imamo drugačiji pristup.

Od 100 osoba koje se zaraze koronavirusom, 80 njih ozdravi spontano, dok 15 posto oboljelih ima ozbiljnije probleme za hospitalizaciju, a pet posto teške probleme”, izjavio je Ricciardi, koji je naglasio da je samo kod malog broja pacijenata – oko dva posto koronavirus bio uzrok smrti, a da su kod većine to bile druge patologije koje su bile u toku, dok je COCVID-19 bila samo dodatni okidač.

Popularni članci