2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Intervju sa predsjednikom OO SDA Novi Travnik povodom 30. godišnjice stranke

Gospodine Zukiću, danas Općinski odbor SDA Novi Travnik obilježava 30. godina djelovanja, šta možete reći vezano za ovaj značajan datum?

Da, tako je, 22.09.2020. godine Općinski odbor SDA Novi Travnik puni 30 godina od svog osnivanja. Prije svega želim da se zahvalim svim članovima inicijativnog odbora koji su u najtežim trenucima imali snage i hrabrosti za osnivanje općinskog odbora SDA Novi Travnik i koji su kako je svima poznato bili nosioci odbrane Općine i jedine nam države Bosne i Hercegovine. Također želim da se zahvalim dosadašnjim predsjednicana koji su u kontinuitetu dali značaj i doprinos u radu OO SDA Novi Travnik.

Kakvo je trenutno stanje u OO SDA Novi Travnik?

Prošle godine provedeni su unutarstranački izbori i formirani su svi organi stranke. U OO SDA Novi Travnik postoji JEDINSTVO, nema turbulencija i podjela, a sve odluke se donose na organima stranke. U okviru stranke djeluju Asocijacija mladih i Žene SDA, koji svojim aktivnostima doprinose na kvalitetnijem radu. Sretan sam da na svakom sastanku Izvršnog odbora razmatramo veliki broj pristupnica novih članova što govori o našem radu.

Kako vidite djelovanje stranke u prethodnom periodu?

Stranka je imala ključnu ulogu u političkom i društvenom životu u Novom Travniku, gdje je kroz svoje djelovanje na prvo mjesto stavljala državu, a uzimajući u obzir multietičnu sredinu u kojoj djeluje, radila na toleranciji, suživotu i zajedničkoj izgradnji boljeg ambijenta za život svih građana Novog Travnika.

Ima li neki period koji želite posebno istaći?

Pa svakako da je to posljednjih 12 godina, period u kojem smo u kontinuitetu osvajali poziciju načelnika, a iz mandata u mandat veći broj vijećnika u općinskom vijeću.

Šta mislite da je razlog tako dobrog rezultata u kontinuitetu?

Svakako mislim da je to rad. Kroz poziciju načelnika kao nosioca izvršne vlasti, i preko naših vijećnika u Općinskom vijeću kontinuirano se radilo i taj rad je vidljiv na svakom pedlju naše Općine. Prije svega tu mislim na kapitalna ulaganja koja su svake godine iznosila cca. 1,5 miliona KM. Asfaltiran je veliki broj puteva u našim mjesnim zajednicama, postavljena je nova LED rasvjeta na skoro kompletnom području općine, ulagalo se u infrastrukturu u industrijskim zonama, ulagali smo u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, napravljena su dva moderna kružna toka i riješen stacionirani saobraćaj u gradu, djeca napokon imaju normalne uslove za pohađanje osnovne škole, tribine na gradskom stadionu, dječija igrališta, sportski tereni itd.

Pored infrastrukturnih ulaganja, šta još možete istaći kroz svoje djelovanje?

Pomogli smo kroz podsticaje poljoprivredne proizvođače, redovno pomagali sportska udruženja, udruženja proistekla iz rata i druga udruženja, subvencionirali javna preduzeća i javne ustanove, ulagali u kulturu, pomagali vjerske zajednice, stipendirali brojne studente, a ove godine stipendije su dobili svi studenti koji su se prijavili na javni poziv, novčane nagrade za učenike generacije, podržavali omladinske projekte, općinska administracija postala je servis građana i mnoge druge aktivnosti.

Šta ste uradili na rješavanju najbitnijeg problema sa kojim se susreću mnogi građani, a to je zapošljavanje?

Prije svega treba uzeti u obzir nadležnosti Općine kada je u pitanju zapošljavanje, a sigurno je da smo radili na stvaranju povoljnijeg ambijenta za sve investitore kroz novoformiranu industrijsko-uslužnu zonu “Neobarje” i industrijsku zonu “Bratstvo”. Također smo općina u kojoj se u rekordno kratkom roku dobijaju potrebne dozvole za investitore. Dokaz su i podaci Službe za zapošljavanje gdje smo u februaru ove godine dosegli rekordan broj zaposlenih. Nažalost, kao i u svijetu, tako i u našoj Općini, osjete se posljedice korona virusa koji je privremeno zaustavio ovaj pozitivan trend.

Nezaobilazno pitanje su i predstojeći Lokalni izbori?

Ove godine izbori se odvijaju u posebnim uslovima te prije svega treba voditi računa o zdravlju svakog građanina. Stranka demokratske akcije je na svojim organima usvojila listu za općinsko vijeće koja je spoj mladosti i iskustva i za koju mislim da može odgovoriti obavezama i zadacima koji se stavljaju pred nju. Kao što je svima poznato, ove izbore SDA Novi Travnik će zajedno sa ostalim probosanskim strankama podržati nezavisnog kandidata gospodina Samira Palića.

Zašto SDA Novi Travnik nema svog kandidata i zašto Samir Palić?

Biću direktan, kao što znate sve stranke sa hrvatskim predznakom podržale su jednog kandidata i naš odgovor, odnosno odgovor probosansko-građanski orjentisanih stranaka (SDA, SDP, SBB, SBIH i DF) je Samir Palić, čovjek za kojeg svi smatramo da će nastaviti politiku ravnomjernog razvoja općine, suživota i tolerancije za sve građane Novog Travnika. U slučaju da je SDA Novi Travnik kandidovala svog kandidata, sigurno je da bi najveći dio probosanski orjentisanih stranaka imao svoje kandidate. Ovim je SDA Novi Travnik, kao i uvijek kada je najpotrebnije, stranačke interese stavila u drugi plan, a interese države i građana bez sumnje stavila na prvo mjesto. Ovim putem pozivam sve glasače da bez sumnje daju svoj glas nezavisnom kandidatu Samiru Paliću za kojeg ne sumnjam da je najbolji izbor za sve građane Novog Travnika.

Pored Samira Palića, ispred “Naroda i pravde” kandidat je Abdulaziz Rizvić?

Tako je, upravu ste. Imenovani je prvo bio nezavisni kandidat, nakon što njegova prijava nije bila uredna, kandidovao se ispred novosnovane stranke “Narod i pravda”. Pomenuti i pomenuta stranka od početka svog djelovanja putem društvenih mreža obmanjuju javnost i šire neistine, vrijeđaju istaknute članove stranke i s toga je njihov jedini politički program priča protiv SDA. Svojom kandidaturom narušio je koncept i dogovor oko nezavisnog kandidata kojeg su podržale pomenute stranke, i time snosi veliku odgovornost. Nadamo se da pored svega kazananog građani znaju ko stoji iza kandidature Abdulaziza Rizvića i da će pokazati jedinstvo 15. novembra gdje ćemo svi skupa dati glas nezavisnom kandidatu gospodinu Samiru Paliću.

Obzirom da smo iscrpili sva pitanja, želite li na kraju nešto poručiti?

Svakako, želim svim članovima i simpatizerima čestitati 30. godišnjicu od osnivanja SDA u Novom Travniku, poželjeti im puno zdravlja i sreće, a posebno bih se zahvalio glasačima koji daju podršku i povjerenje politici koja ih nikada neće izdati i politika koja će pored svih teških trenutaka boriti se za ovu državu i bolji status svakog čovjeka. Nadamo se da ćemo 15. novembra slaviti zajedno sa drugim probosansko-građanskim partijama pobjedu nezavisnog kandidata gospodina Samira Palića, a da će Stranka demokratske akcije imati najveći broj vijećnika.

(Nove-info)

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!