3.6 C
Novi Travnik
Sunday, December 10, 2023

Najčitanije ove sedmice

spot_img

Povezani postovi

Helez: Mi imamo najjaču vojnu industriju na Balkanu, daleko smo ispred Srbije

Nikad poslije rata vojna industrija BiH nije bila na ovom stepenu razvoja, kazao je za Raport ministar odbrane BiH Zukan Helez.

“Gdje god idem van BiH jedna od tačaka dnevnog reda sa ministrom odbrane države u koju dolazim je namjenska industrija. Mi danas imamo vrlo uspješne firme kao što je Pretis, koji ima tri puta veću proizvodnju i dobit od Krušika u Valjevu, iako je tamo zaposleno dvije i po hiljade, a ovdje 400 ljudi; veća je produktivnost, bolje mašine…

Imamo Binas u Bugojnu, Bratstvo Novi Travnik, Igman-Konjic… Sad u Londonu su dvije naše firme imale izlaganje, gdje je jako zahtjevno tržište, gdje nema puno zemalja, a u Turskoj sedam firmi iz BiH – na sajmu koji je među najvećima u svijetu. Mi smo respektabilni u vojnoj industriji, a na Balkanu smo sigurno lideri, bez ikakve dileme, kad uzememo u obzir i Hrvatsku čak”, govori Helez.

Što se tiče konstantnog pada prihoda u bh. vojnom gigantu Igman-Konjic, Helez kaže da to treba zaustaviti i okrenuti u pozitivnom smjeru.

“Mislim da je tamo promijenjen nadzorni odbor, da se ide u promjenu menadžmenta i da taj negativni trend treba zaustaviti jer je to izuzetno jaka firma, sa hiljadu ipo zaposlenih, koja izvozi na američko i druga zahtjevna tržišta.”

Podsjeća da je budžet OS BiH povećan za 90 miliona KM, što je ogromni skok i da poslije rata nikada nije bio ni blizu tome.

“Povećane su plaće za 28%, odnosno ukupna primanja, odvojeni život i dupli obrok, naknada za stan… Vojnici su zadovoljni, ponovo se vratio interes za službom u Oružanim snagama BiH. Nama trebaju spremni momci i fizički besprijekorni. To je jako bitno i to treba uvijek isticati, ali ne treba se na tome zaustaviti, nastavit ćemo ovaj trend. Uz pomoć naših prijatelja napravili smo četiri ambulante, obnovili nekoliko lokacija kasarni, sad pokušavamo da popravimo hranu…”, navodi ministar Helez i dodaje kako imaju novca, ali da je jako teško provesti javne nabavke.

“Zato je jedan od prioriteta i Izmjena zakona o javnim nabavkama, da to pojednostavimo i da smanjimo tu korupciju koja se dešava godinama i gdje novac, umjesto da ide vojniku, neko u logistici to priskrbi sebi”, zaključuje ministar odbrane BiH Zukan Helez u razgovoru za Raport.

Popularni članci