5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Evo koliko ima radnika u Novom Travniku i kantonu

Teški uslovi poslovanja usljed pandemije koronavirusa dovode do porasta broja otkaza. U periodu od 7. do 10. aprila u Federaciji BiH 1.432 radnika su ostala bez posla.Kako su izvijestili iz Porezne uprave Federacije BiH ukupan broj zaposlenih u ovom entitetu na dan 10. april 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 514.976, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 515.295.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira na to gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira na to da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom

Popularni članci