5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Eksplozija plinske boce u kući usmrtila troje djece

Jutros oko 10h došlo je do eksplozije plinske boce u porodičnoj kući kod Kumanova, saopštila je policija Sjeverne Makedonije.

Tom prilikom troje djece je poginulo, a šest osoba je teško povrijeđeno. Stradala djeca bila su uzrasta od šest, osam i devet godina, a među povrijeđenima su jedno dijete i trudnica, javila je Televizija Telma. Šestoro povrijeđenih prebačeno je iz kumanovske bolnice u Urgentni centar u Skoplju. Vatrogasci su poslije sat vremena uspjeli da lokalizuju požar. Istraga o nesreći je u toku.

Prema riječima stručnjaka eksplozija plinske boce može nastati na dva načina. Prvo, ukoliko je boca izložena djelovanju otvorenog plamena ili drugog izvora toplote. U ovom slučaju u njenoj unutrašnjosti dolazi do povećanja zapremine tečne faze (djelovanjem visokog pritiska na gas, isti prelazi u tečno stanje) i povećanja pritiska, što prouzrokuje eksploziju. Drugi način je ukoliko gori plin koji curi iz boce, do eksplozije će doći kada se izjednači plin iz boce sa atmosferskim pritiskom, odnosno, kao posljedica izjednačavanja pritiska, plamen prodire u unutrašnjost boce, te zbog trenutnog sagorijevanja dolazi do eksplozije.

Popularni članci