8 C
Novi Travnik
Petak, 22 Oktobra, 2021

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Herceg prvi koji gradi džamiju na Rostovu, nosit će ime Alije Izetbegovića

Ne velika, bijela, čista, lijepa džamija, na visini odakle se vidi izlazak sunca koji je prema Sarajevu, a u podne pogled bije prema Bihaću, a zalazak niz Vrbas kroz kotlinu Vrbasa. Visina sa Rostova je dovoljna da se vidi sve ovo što imamo”, kaže Herceg koji ima nijet da gradi džamiju na svom posjedu od stotinu duluma zemlje na Rostovu i dodaje: “Zadovoljan sam svim što imam u životu, bio sam zadovoljan i kad nisam imao. Sve je to život i naša kušnja. Džamiju ću, akobogda, nazvati po skromnom čovjeku, koji je bio pun vjere u Milostivog, što mu je dalo snagu da pobjedi svaku kušnju. Mislim na predsjednika, Aliju Izetbegovića, iz čijeg života sam naučio da vrijedi biti skroman, pobožan i hrabar u ISTINI…”

Je li čudno, baš danas, da se džamija zove po Aliji Izetbegoviću, koji je, danas, i hvaljen i kuđen?

IH: “Nikako, to je snaga koju moramo crpiti, ja hvala bogu radim u Austriji, imam svoju firmu i poslujem. Živim skromno, nikako škrto. Hvala Bogu, imam sve što mi treba. Milostivi me nagradio sa divnom porodicom i radujemo se svakom danu. Sa suprugom Arijanom imam troje djece i, akobogda, očekujemo četvrto, ako bude sin, ime mu je Alija.”

Baš Alija, i to po predsjedniku Aliji, u ovom vremenu?

IH: Baš Alija. Kud ljepše ime i kud ljepša želja, da mi sin, akobogda, bude vjernik i hrabar kao Alija. Ne samo džamiju, na tom imanju ću, ispod lipa, napraviti šetalište pokamenjenim stazama sa stolicama s kojih pogled očarava.
Sve se vidi, od Sarajeva, Mostara, Bihaća, Banja Luke… Sve se vidi sa ovih lijepih bosanskih visina.

Imaju i drugi više od tebe, ali ne daju tako u korist svih nas…

IH: “Vraćao sam se iz Crne Gore sa suprugom i nazvao me moj prijatelj Emir Sadžak iz Stoca, a on je, lijepu džamiju, napravio svojima tamo. Tamo gdje je rođen. To me oduševilo i kažem svojoj Arijani da je to naš nijet. I kad nas ne bude, nek nas bude, tako mislim na djela koja ostavimo.” kaže Izudin Herceg, smireno i previše smireno za čovjeka koji je zrel po godinama, ali ne star.

Šta kažu u Islamskoj zajednici?

IH: “Pa ništa, oni se brinu ko će to održavati. Kažem, pa ja ću sve snosit troškove o gradnji, ali i održavanju. Čekam odgovor od njih, mislim da trebaju biti malo razboritiji, jer nisam ja nikakav stranac, moji korijeni su tu, u Novom Travniku i, akobogda, nijet je, ako nešto imam, da bude u hajru svih. Hvala Bogu, radim u Austriji, ne živim nakaradno sa svojom porodicom i imam sve što mi treba, a ono što mi bude višak neka bude u hajru svih. Pa opet ponavljam, ja se divim skromnosti i vjeri u Milostivog našeg predsjednika Alije Izetbegovića. Vjera je ovozemaljsko bogatstvo.”

Izudine, čast mi je sjediti s tobom i s tvojom suprugom Arijanom. Znaš da mi je drago da postoje takvi kao vi. Takvi kao vi, koji ste mladi, ne stari, a da tako razmišljate.

Nama je čast da smo s tobom na kafi. Sve pratimo, tvoj reporterski rad i sve što činiš za našu domovinu. Da te milostivi sačuva od dušmana i da istraješ”

Izudin Herceg, iz Bosne, je odvažni Bošnjak, musliman koji svoje voli, njeguje i časti svojom ostavštinom, da bi oni koji dolaze polije nas znali da je ova zemlja, zemlja odabranih i da je ovozemaljsko svjetlo…

Nazvao sam osobe iz porodice Izetbegović koji razumiju misiju Alije Izetbegović i prenio informaciju o djelu koje sprema Izudin Herceg.
Izudin Herceg zna i osjeti, po svojoj vjeri u duši, da Alija nije bio mudrov, niti račundžija, da šteti drugim, već je bio “Dobri”.
“Dobri”, znaju oni koji vjeruju, a to je, da se u teškom vremenu, među nama, nađu oni koji znaju, mogu i učine bolje od svih drugih skupa. Takve milostivi nagradi, a takav je bio Alija Izetbegović, što zna, uvaženi vjernik i dobročinitelj, Izudin Herceg.

Tekst u potpunosti preuzet sa portala Akifa Agića.

popularno

Novi Travnik: Radari najavljeni na četiri lokacije

Radarske kontrole za danas su najavljene na četiri lokacije, i to: 09:00-10:00h Vodovod OŠ 10:30-11:30h Rankovići

Novotravničanin Abaz Mandžuka novi direktor bugojanskog Binasa

Abaz Mandžuka je jučer imenovan za novog v.d. direktora bugojanskog Binasa. Imenovala ga je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici. Rođen je...

Pohod u Travnik mališana iz obdaništa “Sultan Fatih”

Povodom obilježavanja rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., mališani obdaništa "Sultan Fatih" su prodefilirali sunčanim ulicama Travnika. Tom prilikom su...

Iz federalnog budžeta uplaćeno 28 miliona KM za 73 općine

Danas su iz budžeta FBiH uplaćena sredstva u iznosu od 28.360.000 KM za 73 općine u Federaciji BiH. Riječ je o realizaciji...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!