5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina se popela za pet mjesta na svjetskoj listi slobode medija

Nevladina organizacija “Reporteri bez granica” objavila je svoj godišnji izvještaj o slobodi medija u svijetu u kojem je Bosna i Hercegovina zauzela 58. mjesto. Indeks slobode medija obuhvata 180 država, a za razliku od godinu ranije BiH se popela za pet mjesta na ljestvici.

Kao problem medija u BiH navedena su miješanja politike u izvještavanje, netransparentna koncentracija vlasništva te nezaštićenost novinara.

Kada je riječ o državama u regionu, najgore se pozicionirala Crna Gora koja se nalazi na 105. mjestu i za godinu je pala jedno mjesto na ljestvici. Odmah poslije nje je Srbija koja je pala za tri mjesta i nalazi se na 93. mjestu.

“Reporteri bez granica” su ocijenili da je u Srbiji postalo opasno biti novinar te da nema istraga u brojnim slučajevima napada na novinare. Upozorili su na brzo širenje lažnih informacija u ovoj državi, kao i na veliku koncentraciju medijskog vlasništva.

Hrvatska se nalazi jedno mjesto ispod Bosne i Hercegovine nakon što se popela pet stepenica na ljestvici. Naglašeno je da se u ovoj državi vlada ne prestaje miješati u rad državnih medija te je upozoreno da postoji problem fizičkih i cyber napada na novinare.

U regiji, pored Hrvatske, Srbije i Crne Gore još su Makedonija (92), Albanija (84) i Kosovo (70) ispod BiH.

Jedina država u regionu koja se bolje pozicionirala od nas je Slovenija koja se popela za dva mjesta više i nalazi se na 32. poziciji. U ovoj državi prošle godine nije zabilježen nijedan napad na novinare, izvijestili su “Reporteri bez granica”.

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi se da se nastavlja instrumentalizacija medija u političke svrhe:

“Polarizovana politička klima obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalnom retorikom je stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija”.

Oni su istaknuli kako su novinari sve češće napadani zbog etničkog porijekla i priča o kojima pišu, a da tužbe za klevetu političarima služe za zastrašivanje novinara.

Navodi se i da državno tužilaštvo nije učinilo mnogo na ispitivanju informacija do kojih su dolazili istraživački novinari, te da zabrinjava netransparentnost u koncentraciji vlasništva medija u BiH.

Popularni članci