5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Blokiran novac od MMF-a

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) izjavila je za Klix.ba da na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH nije glasala za Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona KM zato što odluka

Ministarstva finansija BiH, kako je rekla, nije usklađena s pismom namjere prema MMF-u.”Odluka treba da odražava sve ono što stoji u pismu namjere s obzirom na to da se radi o senzitivnim stvarima. Ministar Bevanda je na potezu da uskladi prijedlog odluke s pismom namjere. To pismo namjere su politički lideri već usaglasili i ta odluka koju treba usvojiti Vijeće ministara u potpunosti treba da odražava to pismo”, kazala je nam je Turković.

Zbog činjenice da Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o povlačenju sredstava MMF-a, jer, osim Turković nisu glasali ni ministar odbrane BiH Sifet Podžić (DF), te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović (SDA), reagirao je sam ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ).

“Vijeće ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF-u u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), ali prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH. Ministar Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadra ove političke partije”, navedeno je iz njegovog kabineta.

Bevanda je kazao da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva finansija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada u skladu s raspodjelom dogovorenom u Pismu namjere koje su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.

U pismu namjere definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta.

Također, kako kaže Bevanda, potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i kantonima kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19.

Međutim, kako saznajemo, upravo je sporna ova stavka zbog čega na sjednici navedena tri ministra nisu dali svoj glas za ovakvu odluku.

“Ministar Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka, nego se isključivo radilo o finansiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo. Glasanje protiv odluke i insistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča”, saopćeno je iz kabineta Vjekoslava Bevande.

Klix.ba

Popularni članci