2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Zastupnici HDZ-a i SNSD-a oborili državni budžet

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici nije usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Uprkos političkom dogovoru sa SDA, zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH glasali su protiv budžeta.

Za budžet je tokom ponovljenog glasanja bilo 22 zastupnika, 12 je bilo protiv, a dva zastupnika su bila suzdržana. Bilo je opće, ali nije bilo entitetske većine. Također, prijedlog budžeta će ići na usaglašavanje na kolegij ovog doma.

Inače, današnja sjednica je zakazana nakon dogovora lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, da se budžet institucija Bosne i Hercegovine od 996 miliona konvertibilnih maraka neće usvajati po hitnom, već po redovnom postupku.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik su na sastanku u Istočnom Sarajevu dogovorili da se budžet do 27. jula usvoji i u Domu naroda.

Ipak, prve trzavice bile su vidiljive već na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH kada prvi put otkad postoji Vijeće ministara nije usvojen dnevni red. Predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) je kazao da su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a BiH.

“Obrazloženje za neglasanje za dnevni red sjednice jeste da su određene tačke skinute na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) koja je rekla da neće glasati za neka kadrovska rješenja koja dolaze iz reda hrvatskog naroda i to je razlog zašto nije usvojen dnevni red. Predstavnici HDZ-a su se pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da sve što bude završeno u proceduri bude imenovano. Radi se o dvije pozicije, jedna je direktor Službenog glasnika, a jedna za Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadra”, kazao je Tegeltija.

U okviru budžeta nalazila se i stavka od 4,2 miliona maraka za provođenje lokalnih izbora. Pojedini zvaničnici Centralne izborne komisije BiH su izjavili da neće biti izbora ukoliko se ne usvoji budžet institucija BiH, a samim time i sredstva za izbore.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!