5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Zaražena dva uposlenika KB Goražde iako su imali zaštitnu opremu

Dr. Medina Bičo, drirektorica Zavoda za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona potvrdila je da su 2 uposlenika Kantonalne bolnice Goražde zaražena korona virusom. “Riječ je o rendgen tehničaru i rendgen inženjeru koji su imali kontakt sa posljednjom zaraženom pacijenticom koja je nakon prijema u Trijažni centar Kantonalne bolnice upućena na neophodna rendgen snimanja, i u konačnici u bolnicu Podhrastovi u Sarajevo.

Dakle oni su znali da je pozitivna na korona virus, imali su zaštitnu opremu, ali je ipak došlo do infekcije”, objasnila je dr.Bičo. Navela je također da zasad nema straha da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu jer se pacijentica kretala samo od trijažnog centra do rendgena. “Mi smo ove uposlenike na rendgenu testirali iz preventivnih razloga, što su bili u kontaktu sa zaraženom pacijenticom, a ne zato što su imali bilo kakve simptome. Sada slijede testiranja svih uposlenika bolnice koji su bili u kontaktu s pacijenticom, ali i novoinficiranim uposlenicima”, rekla je dr.Bičo. “Bili su adekvatno zaštićeni po propisima, a kako je došlo do kontaminacije teško je reći. Već je u toku dezinfekcija kompletne Kantonalne bolnice koja se svakodnevno dezinfikuje dva puta, a večeras će se to još detaljnije uraditi i ekipe su na terenu.

Ova dva uposlenika idu u kućnu izolaciju, a bit će testirano svo medicinsko osoblje i ljekari koji su bili u kontaktu s njima i sa prethodno inficiranom pacijenticom”, kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, prim. dr. Nermina Kamenica. Broj zaraženih osoba u ovom kantonu je 9, a broj izliječenih od korona virusa je 1.

Popularni članci