5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

ZANEMARITE OVE PREPORUKE – Lažni savjeti o koronavirusu

Povodom aktelne svjetske situacije sa koronavirusom koji je odnio na hiljade života pojavila se netačana lista savjeta koja kruži internetom.

Naučnici odbacuju kao netačnu listu savjeta o koronavirusu koja kruži društvenim mrežama. U daljem tekstu donosimo vam koji su to savjeti.

Među savjetima koji su se ispostavili kao lažni se navodi i test na Covid-19, koji podrazumijeva zadržavanje daha na 10 sekundi bez kašljanja. Kome to polazi za rukom, navodi se u lažnim savjetima, nije zaražen opasnim virusom. Britanske vlasti tvrde da to nema veze sa istinom.

Pored toga poruka koja je preplavila društvene mreže se u kojoj se između ostalog, tvrdi da se ispijanjem većih količina tečnosti, barem svakih 15 minuta, može uništiti virus, koji bi na taj način završio u želucu, gdje bi ga uništile kiseline. Ovo je laža jer virus ne ide samo u grlo. Možete ga udahnuti direktno u pluća. Kazali su stručnjaci.

Lažni savjeti također sugeriraju da, ukoliko zaražena osoba kihne, svi u krugu od deset metara su u riziku od zaraze. Ovo vrijedi samo na jedan metar, razdaljinu na koju fizički može pasti pljuvačka, sluzi ili ispljuvak zaražene osobe.

U lažnim savjetima se navodi da virus “mrzi sunce” i visoke temperature, što također nije tačno. To vidimo iz činjenice da broj zaraženih osoba u jugoistočnoj Aziji i na Bliskom istoku, gdje su visoke temperature, što demantira tezu o visokim temperaturama kao “ubici” koronavirusa.

Popularni članci