5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

“Zabrana pušenja” od nedjelje na snazi: Gdje i kada ćete moći konzumirati cigarete

Uz kafu i cigaretu u kafiću, Nihad već 40 godina počinje dan. Međutim, to će se uskoro promijeniti. Nakon što od nedjelje počne primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, pušenje će biti zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima. Iako je strastveni pušač, Nihad kaže podržava zabranu.

“Taj Zakon je ispravan. Ja to inače praktikujem u svojoj kući, da ne pušim gdje su nepušači. Kod mene otac ne puši i smeta mu, dok je kćerka bila mala nismo pušili također u prostoriji gdje je bilo dijete. Probao sam ja recimo i da bacim cigare, šest mjeseci nisam pušio pa sam opet počeo, ali eto ne daj Bože nužde opet bi je bacio”, kaže nam Nihad Mahmuzić. Nakon što primjena Zakona i zvanično počne 28. maja, pušenje će biti zabranjeno u ugostiteljskim objektima koji nemaju odvojene prostore za pušače i nepušače. Kafić u kojem Nihad pije svoju jutarnju kafu, jedan je od najstarijih lokala u Tuzli. Vlasnica kaže pokušat će obezbijediti prostor samo za pušače. “Mi imamo sprat kompletan odvojen, kad Zakon stupi na snagu, nepušači bi bili gore na spratu, pušači po navici ovdje. Ovaj ovdje sprat ima oko 30 kvadrata, gore ima malo više, s tim da ima klima, kao i ventilacija i prozori”, rekla je Sanda Jurić, vlasnica ugostiteljskog objekta. A osim ventilacije, ugostitelji će morati ispoštovati i niz drugih pravila: “Na vidnim mjestima morat će biti istaknut znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja” Građani koje smo anketirali uglavnom podržavaju ovaj Zakon. “Šta je tu je, naći ćemo mjesto gdje ćemo zapalit”.

“Onaj ko ne puši znam da smeta. Pošto ja ne pušim kod kuće u prostoriji nego napolju, mogu da zamislim one koji ne puše kako im smeta”.

“Neka se prilagode toj zdravoj sredini i neka ne budu egoisti. Ispušite cigaretu napolju samo za sebe pa se vratite i nastavite svoju kaficu”. “Svakako podržavam jer pušenje ako jedno puši loše utiče na drugog koji je do njega. Svakako treba zaštititi pogotovo mlađu djecu koja su okolo”. A upravo je kroz ovaj Zakon bio cilj zaštiti i djecu. Osim u javnom prijevozu, cigarete se neće moći konzumirati ni u privatnim automobilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Javne ustanove, firme i druga pravna lica dužni su svoje akte uskladiti sa odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci, odnosno do novembra. Ukoliko to ne učine, predviđene su i kazne i to od 100 KM za fizička lica, te od pet do 15 hiljada za pravna lica koja ne zabrane pušenje.

Popularni članci