5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Svjetska zdravstvena organizacija – Budite spremni na dugotrajnu borbu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak azijsko-pacifičku regiju da se pripremi na dugotrajnu borbu protiv koronavirusa i naglasila da zemlje ne smiju popustiti sa svojim mjerama čak i ako se smanji broj slučajeva.

“Ovo je pandemija kakvu svijet još nije vidio, promijenila je naš sustav i opteretila ljudske živote na neviđen način”, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a. 

“Bit ću jasan – daleko je kraj ove epidemije u Aziji i na Pacifiku”, rekao je Kasai na online konferenciji za medije.

“Ovo će biti duga bitka i ne smijemo se opustiti.” 

Kasai kaže da za testiranje trenutno ima 50 cjepiva kandidata protiv Covida-19, a nekoliko njih već je na kliničkim ispitivanjima. 

Dodao je da WHO provodi ispitivanja zbog sigurnosti i učinkovitosti liječenja i pozvao zemlje da sudjeluju u istraživanjima.  

Iako se istraživanja provode “nevjerojatnom brzinom”, Kasai kaže da zemlje trebaju vježbati “zajedničke taktike” ranog pronalaska, izolacije i testiranja slučajeva, a u međuvremenu osigurati socijalnu distancu i tako zaustaviti ili usporiti širenje koronavirusa. 

“Te mjere mogu nam osigurati dragocjeno vrijeme za pripremu na širi prijenos virusa u zajednici”, rekao je. 

“Još uvijek ne znamo koliko će trajati borba protiv Covida-19”, dodao je Kasai. 

“Ljudi diljem svijeta rade 24 sata dnevno, sedam dana tjedno i daju sve od sebe u borbi protiv Covida-19. No, nije vjerojatno da će virus nestati sljedeći tjedan ili čak sljedeći mjesec.”

federalna.ba

Popularni članci