17 C
Novi Travnik
Petak, 18 Septembra, 2020
nove-info.com

Vučić “ohladio” Dodika: Mir i stabilnost su nam najvažniji, podržavamo RS u okviru BiH

U Beogradu je završen sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem. Ovaj sastanak potaknuo je Dodik, koji je prethodno Vučiću poslao “dokumente koji ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”.

Inače, predsjednik Srbije se veoma malo dotakao suštine navedenih dokumenata koje je dobio od Dodika.

“Ne moram nikome govoriti koliko nam je stalo do RS-a. Rekao sam mu da je stav Srbije apsolutno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Na prijetnje ratom koje slušamo svakog dana mi moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i da ni na koji način u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali, a to je najbolja garancija za sigurnost”, rekao je Vučić, koji je dodao:

Prijetnja ratom

“Oni koji misle da prijetnjama sukobima i ratovima mogu ostvariti ciljeve reći ćemo im da je to vrlo opasno i zbog toga smo i uplašeni, ali nadamo se da to nikome neće pasti napamet”.

Kako je rekao nastavit će s konkretnim akcijama, bez praznih floskula.

“Naš najvažaniji interes je očuvanje RS u BiH, ali Dejtonske BiH. Dodik i Cvijanović su iznijeli dosta podataka kako se krši Dejtonski sporazum. Nisam mogao ulaziti u detalje, ali mi ćemo sve to pažljivo analizirati i nastaviti ćemo da blisko sarađujemo”, rekao je on.

Dodik, koji se inače nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da je bio zadovoljan razgovorom sa Vučićem. Govorio je i o pitanjima koja se odnose na Kosovo, a zbog kojih će se u Bijeloj kući početkom septembra voditi pregovori.

“I naša politika je politika mira, naša politika nije rat niti eskalacija mira koja bi dovela do rata. Srbija treba da bude upoznata sa svim detaljima vezano za provođenje Dejtonskog sporazuma. Srpski narod nije zadovoljan s tim što smo izgubili Sarajeva i čiste srpske opštine. Čitava politika i haranga iz muslimanskog Sarajeva je protiv RS-a. Uvijek me iznenade riječi iz Sarajeva kao što su prijetnje ratom, da se drže predavanja o tome – ako ne uradite ovako bit će tako“, rekao je Dodik.

U proteklom periodu je, kazao je on, sve je učinjeno da RS bude devastirana. On se požalio na uništenu namjensku industriju u RS-u, istorvremeno kazavši da u FBiH ima šest fabrika namjenske industrije koje rade, kako je rekao, “za ne daj Bože“.

“Mi ćemo o ovome informisati i druge zemlje i smatramo da imamo pravo da se bavimo time. Imamo Ustav koji se krši odlukama visokog predstavnika i Ustavnog suda. Od Vučića sam tražio garancije da se neće dozvoliti ugrožavanja silom našeg statusa i moram reći da sam s tim zadovoljan. Ne tražimo ništa nego da se provodi Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Na našem dnevnom redu nije separacija nego provođenja Dejtonskog sporazuma. Kako je moguće da neka međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a RS tog prava nema. Zašto je problem ako mi to pitamo. Kakvi su to aršini, ko to kreira i šta je cilj. Razumijem u kakvim složenim okolnostima je Srbija vezano za Kosovo. BiH neće priznati Kosovo. Imamo ogromne pritiske zbog toga i stalnom traže da promijenimo naše stavove“, rekao je Dodik.

Finansijska podrška RS-u

On je dodao kako je “sasvim normalno da u RS razmišljaju o novom modelu”, ako se ovaj ne poštuje.

“Ali to nećemo raditi puškom, mi nećemo ratovati. Bošnjaci imaju bolje sređene kuće u RS-u, a da vidite srpska sela u FBiH koja nisu rekonstruisana”, kazao je on.

Vučić se nadovezao da ne može dati odgovor na pitanje zašto se RS ne može izdvojiti kao Kosovo ukazavši na to da su uvijek bili “dvostruki aršini”.

“Kako je Milorad rekao da postoji mnogo opština u kojima nema Srba – tačno je, ali tačno je i da u mnogim opštinama nema ili je vrlo malo Bošnjaka, a bili su većina. I zbog toga želim da razumijem druge i zato nisam htio reagovati na poruke iz Sarajeva”, zaključio je Vučić.

Vučić je naglasio da su imali do sada najsveobuhvatniji sastanak i razgovarali o saradnji RS-a i Srbije.

“Pred kraj ćemo uputiti dodatnu finansijsku podršku RS-u. Smatramo to svojom moralnom obavezom i želimo da ljudi u RS-u sačuvaju svoja ognjišta. Srbija želi da bude vlasnik aerodroma u Trebinju. Bez ikakvog sumnje će prvi avion poletjeti do marta 2021. Napravit ćemo interesantne programe za taj aerodrom. Razmatrana i opcija učešće u aerodroma u Banjoj Luci. Napravit ćemo plan zajedničke industrijske zone u pograničnom pojasu, kod Ljubovije i Bratunca, Sremske Rače i Bijeljina. Zajedno sa RS-om ćemo raditi na dionici autoputa do Bijeljine”, rekao je Vučić.

Najavio da će zajedno ići u projekat “ujednačavanja srpskog bukvara i ujednačavanja programa ekskurzija da djeca iz RS bolje upoznaju Srbiju i obrnuto”. Donijeli su, kaže, i odluku o izgradnji spomen-kompleksa Donja Gradina – Jasenovac.

“Želimo da se sazna istina o tome kako su Srbi teško stradali”, rekao on.

popularno

Novotravničanin Munib Hajrić objavio “promotivni” video i nasmijao cijelu BiH!

Kandidat SDA za Općinsko vijeće Općine Novi Travnik Munib Hajrić zvani Ćibo objavio je video na društvenim mrežama u kojem je najavio...

Pronađen ukradeni automobil fudbalera Novog Travnika

Danas je nogometašu Novog Travnika, Ibrahimu Duvnjaku, sa Gradskof stadiona ukraden automobil. Iz Policijske stanice Travnik potvrđeno je...

Sa parkinga Gradskog stadiona ukraden automobil nogometašu Novog Travnika

Danas je, tokom treninga NK Novi Travnik, ukraden automobil jednom od nogometaša ovog kluba, stoji na zvaničnoj stranici.

Životna jesen čovjeka

Njegove sijede kose, staro lice borama ispunjeno i pogled u daljinu (da li čežnje ili tuge pune) sve govori. To je čovjek životom pritisnut,...
8,510PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!