5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Vlada KS-a donijela nove mjere: Skraćeno radno vrijeme prodavnica i apoteka

Na današnjoj vanrednoj sjednici kantonalne Vlade istaknuto je da će kontrole biti stroge i rigorozne

U Sarajevu je održana vanredna sjednica Vlade KS, a kako je na pres-konferenciji kazao premijer Mario Nenadić, kontrole poštivanja mjera i naredbi bit će stroge i rigorozne.

Između ostalih, donesena je odluka da se radno vrijeme svih prodajnih objekata na području Kantona Sarajevo ograniči do 16.30 sati, a vrijeme do zabrane kretanje potrebno je iskoristiti da se svi vrate kućama. Skraćeno radno vrijeme odnosi se i na apoteke.

“Donijeli smo odluke smanjenja zakupnine za 50 posto, odluku o prestanku naplate parkinga u KS, osim zatvorenih i kontrolisanih parkinga. Donesno je niz odluka za finansiranje borbe protiv koronavirusa. Donijeli smo odluku o formiranju posebne budžetske stavke za nabavku medicinskog materijala. Jako važna odluka jeste prihvatanje sporazuma sa UNDP-om nabavke medicinske i sanitetske opreme i drugih neophodnih sredstava. Također, donijeli smo odluku o formiranju posebne budžetske stavke podrške privredi u iznosu od pet miliona”, naveo je Nenadić.

Istakao je i to kako je šokantno da se veliki broj građana Sarajeva okupljao na izletištima oko grada, što je neprihvatljivo.

Donesen je i zaključak o poptunom sklanjanju migranata sa ulica na području KS-a kao i zaključak o dodatnom kapacitiranju centra u Blažuju.

– Osigurali smo nepohodne kapacitete za proširenje Opće bolnice i Kliničkog centra. Konstatovali smo da je jučerašnji dan pa i današnji, da je previše okupljanja na izletištima oko Sarajeva. Jučer su se okretali ražnjevi na izletištima oko Sarajeva. Nevjerovatno. Jako smo puno uradili na smanjenju kretanja, na zaštiti i prevenciji. Međutim, nedovoljno je sve dok imamo pojedince, to su tempirane bombe koje se kreću gradom. Posebno pojedinac koji je izašao iz samoizolacije, naveo je premijer KS-a.

Popularni članci