5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

“Vječni” problem prosvjete u SBK: Šta nakon 30.6.?

Škole u SBK svake godine raspisuju konkurse, najčešće tokom augusta, prije početka nove školske godine. Raspisuju se konkursi na kojima se traži neophodni kadar na pozicije na ugovor na neodređeno i određeno radon vrijeme. Ugovor sa prosvjetarima koji su primljeni na određeno se najčešće potpisuje od 1. septembra tekuće godine do 30. 6. naredne godine.

Naime, ugovori na određeno stvaraju problem jer neki prosvjetari godinama rade tako bez potpisivanja stalnog ugovora. Problem za tzv. “sezonce” jeste i to što se ne spominju ni u jednom Kolektivnom ugovoru, Pravilniku i sl.

Nekoliko naših čitatelja koji rade u prosvjeti nam se javilo jer bliži se 30.06. Oni se pitaju je li vrijeme da se uredbom, ili nekim zakonskim aktom uredi pitanje sa kojim se suočava veliki broj prosvjetara?!

Također, pitaju se hoće li opet čekati august pa kao i svake godine da se boje hoće li biti bez posla ili ne. Kada će, mnogi od njih koji godinama rade na određeno radno vrijeme, steći uslove da dobiju stalni ugovor?

Vjerujemo da je ovo jedno od gorućih pitanja sa kojima se treba suočiti Ministarstvo obrazovanja pri Vladi SBK. I krajnje je vrijeme da se ovaj problem riješi.

Popularni članci