5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

VIDEO – Sramotnog ponašanja pripadnika OSBiH koj su pili i zabavljali se uz pjesmu “Ne volim te, Alija”

Društvenim mrežama kruži sramotni video snimak na kojem se vidi nekoliko vojnika 6. bataljona logističke podrške Oružanih snaga BiH iz banjalučke kasarne “Kozara” kako se u uniformama opijaju i derneče uz pjesmu “Ne volim te Alija zato što si balija”.

Skandalozni snimak nastao je tokom opijanja u ugostiteljskom objektu “Gamarus” koja se nalazi preko puta spomenute kasarne u Banjoj Luci.
Nažalost, ovo nije prvi put da se pripadnici Oružanih snaga ponašaju suprotno zakonu i sramote uniformu svoje države. Nerijetko su neki od njih bez srama veličali osuđene ratne zločince.

Vojnici su napravili nekoliko disciplinsih prekršaja zbog kojih bi morali snositi zakonske sankcije. Prema Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine spomenuti vojnici su prekršili član 160 i to po sljedećim osnovoma:

h) Konzumiranje alkohola na službi ili tokom obavljanja dužnosti
e) Povreda propisa o nošenju vojne uniforme, vojničkog izgleda i lične higijene

Također, učinjen je i disciplinski prijestup iz člana 161:

t) Postupak kojim se vrijeđa dostojanstvo podređenih ili mladih ili koje je diskriminirajuće po spolu, rasi, boji kože, vjeroispovijesti ili nacionalnosti, a naročito seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje,
u) Nedolično ponašanje koje nanosi štetu ugledu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine ili Oružanim snagama, naročito narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim ponašanjem ili sukobljavanjem na javnom mjestu, ili bilo koji drugi postupak koji remeti javni red i mir, bez obzira na mjesto i vrijeme događaja.

Video pogledajte klikom ispod teksta.

Popularni članci