5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Veliki uspjeh bh. namjenske industrije u Parizu: Dogovoreni poslovi vrijedni desetine miliona KM

Zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija namjenske industrije na međunarodnom sajmu odbrane i sigurnosti bio je više nego uspješan za sedam bh. kompanija. Riječ je o sljedećim kompanijama: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde.

Saradnja kompanija oba entiteta u Bosni i Hercegovini i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Vrijednosti svih dogovora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prelaze desetine miliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istakao iznimnu važnost nastupa na međunarodnim sajmovima, posebno zajednički nastup svih kompanija namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine.

– Desetine sastanaka, obnove starih i dogovaranje novih poslova su još jednom pokazali da namjenska industrija BiH ima ogroman potencijal i da je ulaganje u njen razvoj od višestruke koristi. Uspjesi na prestižnim sajmovima, razgovori i novi ugovori povlače za sobom i nova upošljavanja koja potiču razvoj ekonomije i osiguravaju izvore prihoda stotinama porodica. Da uspjeh dolazi predanim radom pokazuje i BNT TMiH koji su potpisali dva nova ugovora vrijednosti oko 11 miliona KM, poručio je Lakić.

Inače, Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti. Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora. Ove godine je okupio 2.000 izlagača iz 41 zemlje, posjetilo ga je 62.000 posjetitelja iz 150 zemalja, a učestvovalo je 250 delegacija iz 56 zemalja.

Popularni članci